19:01 25.11.2023

Спроба РФ використати відновлення "Зернової ініціативи", як привід для послаблення режиму антиросійських санкцій, неприйнятна - Спільна заява

2 хв читати
Спроба РФ використати відновлення "Зернової ініціативи", як привід для послаблення режиму антиросійських санкцій, неприйнятна - Спільна заява

Спроба Росії використати відновлення Чорноморської зернової ініціативи, як розмінну монету для ослаблення режиму санкцій, запровадженого у відповідь на російську агресію та порушення міжнародного права, є неприйнятною, йдеться у Спільній заяві 2-го міжнародного саміту "Зерно з України".

Як наголосили учасники саміту, серед яких президенти України, Латвії, Швейцарії та Литви, продовольча безпека стає все більш нагальною проблемою для людей в усьому світі, особливо в країнах Глобального Півдня, що розвиваються.

"Вкрай важливо забезпечити наявність безпечної, поживної їжі, доступної та прийнятної за ціною для кожного", - наголошується в тексті заяви, який навела пресслужба Зеленського.

Зазначається, що за рік функціонування програми "Зерно з України" до неї приєдналися 34 країни та міжнародні організації. У межах ініціативи понад 170 тис. тонн українського зерна доставили в Сомалі, Ефіопію, Кенію та Ємен.

Однак, як заявляється, неспровокована і незаконна загарбницька війна Росії проти України посилила існуючі виклики продовольчій безпеці в усьому світі та загострила глобальну продовольчу кризу.

"Ми твердо переконані, що загроза глобальному продовольчому постачанню не повинна використовуватися як зброя у війні, і нагадуємо, що голод серед цивільного населення як тактика ведення війни заборонений. Країни, які ставлять під загрозу продовольчу безпеку, повинні зіткнутися з негайними міжнародними наслідками", - заявили учасники та наголосили, що саме українська ініціатива "Зерно з України" може слугувати ефективним інструментом реагування на гострий голод.

"Зрив Чорноморської зернової ініціативи, яка допомогла пом'якшити глобальний тиск на продовольчу безпеку, викликає глибоке занепокоєння. Спроба Росії використати відновлення Чорноморської зернової ініціативи як розмінну монету для послаблення режиму санкцій, запровадженого у відповідь на російську агресію та порушення міжнародного права, є неприйнятною", - додали вони.

Водночас учасники саміту привітали Україну з активізацією створення альтернативних маршрутів експорту зерна та продовольства, таких як "Шляхи солідарності" Україна - ЄС, включно з Дунайським коридором і Балтійським морем, і зусилля України, спрямовані на досягнення справедливого та сталого миру.

Вони також заявили, що схвалюють і заохочують подальші спільні зусилля міжнародного співтовариства щодо посилення тиску на Росію з метою розвантаження українських чорноморських портів і пріоритезації глобальної продовольчої безпеки.

З повним текстом Спільної заяви учасників 2-го міжнародного саміту "Зерно з України" можна ознайомитися на сайті Офісу президента України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА