11:27 26.11.2023

Литва і Польща мають посилити військову співпрацю у зв'язку із загрозою з боку Росії - глава МЗС

2 хв читати
Литва і Польща мають посилити військову співпрацю у зв'язку із загрозою з боку Росії - глава МЗС

Литва має значно посилити військову співпрацю з Польщею, заявив міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс, представляючи план із підготовки до зростаючої військової загрози з боку РФ, повідомляє TVPWorld.

"Настав час завершити (литовсько-польські) стратегічні проєкти у сфері зв'язку (інфраструктурні проєкти) та суттєво зміцнити військове співробітництво. Обидві країни несуть спільну відповідальність за одну з найчутливіших точок НАТО - Сувалкський коридор", - сказав Ландсбергіс.

За його словами, в рамках побудови нової стратегії безпеки Литва повинна також зміцнювати регіональне партнерство з країнами Північної Європи та Балтії. Водночас міністр наголосив, що "Сполучені Штати Америки були і повинні залишатися головною опорою безпеки НАТО і Литви", а Німеччина, яка оголосила про розміщення в Литві своєї бригади з 5 тис. солдатів, "стає європейською стратегічною опорою безпеки".

На думку очільника МЗС, Литва має виділяти на оборону 4% ВВП. Однак у проєкті бюджету на наступний рік на ці цілі передбачено лише 2,71% ВВП.

Також Ландсбергіс наголосив, що "необхідно готуватися до найгіршого сценарію розвитку подій".

"Ми повинні відкрито визнати, що підтримки, наданої Україні, може виявитися недостатньо для перемоги у війні", - заявив міністр закордонних справ Литви.

Він не виключив, що Україна буде змушена вести переговори з Росією, а для країн Балтії "це буде день, коли ми почнемо відраховувати час до наступної війни. Війни Росії з іншим сусідом", - наголосив Ландсбергіс.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА