13:57 28.11.2023

"Скіфське золото" вдалося повернути до України завдяки матеріалам СБУ та БЕБ

2 хв читати
"Скіфське золото" вдалося повернути до України завдяки матеріалам СБУ та БЕБ

Завдяки матеріалам Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки в Україну вдалося повернути колекцію "Скіфського золота" вартістю $1,5 млн. Боротьба за долю цих артефактів тривала майже 10 років за участю Міністерства юстиції та Міністерства культури України, повідомляє пресслужба СБУ.

"Ми повернули додому не просто цінності, які були вивезені з Криму 2013 року, а частинку своєї історії. Для СБУ, як і загалом для нашої держави, ця справа - символічна. Вона показує, що Україна ніколи не віддає того, що належить їй за законом. Так само, як українці повернули "Скіфське золото", так само повернемо Крим, Донбас та решту окупованих територій. Ми будемо битися за своїх людей, за свої цінності і за свою історію!" - заявив глава СБУ Василь Малюк.

Наразі в Україні вже перебувають 565 старожитностей, які 2013 року було вивезено з Криму до ЄС для експонування в приватних європейських музеях.

За даними слідства, згідно з підписаними угодами всю старовинну колекцію мали повернути в Україну влітку 2014 року. Але цього не сталося - артефакти залишилися за кордоном, а посадові особи кримських музеїв, які тоді переїхали до Києва, самоусунулися від виконання своїх обов'язків.

У зв'язку з цим того ж року було розпочато кримінальне провадження за фактами незаконного перебування культурних цінностей за кордоном. Відтоді тривали процесуальні дії та судові процеси щодо повернення українських старожитностей.

У межах кримінального провадження було зібрано матеріали, які дозволили Верховному Суду Нідерландів ухвалити остаточне рішення в цьому питанні на користь України.

Крім того, суд відхилив так звану "касаційну скаргу" окупаційних "адміністрацій музеїв" у тимчасово захопленому Криму про передання їм українських артефактів.

Наразі колекцію повернули навіть без стягнення витрат за зберігання музейних експонатів.

Тривають заходи щодо повернення до України інших елементів "Скіфського золота", вилучених у співпраці з правоохоронними органами іноземних держав.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА