14:19 28.11.2023

Окремі положення урядового законопроєкту про права нацменшин значно погіршують функціонування української мови - Кремінь

2 хв читати
Окремі положення урядового законопроєкту про права нацменшин значно погіршують функціонування української мови - Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляє, що окремі положення урядового законопроєкту про права національних меншин значно погіршують функціонування української мови в деяких сферах суспільного життя.

"Підтримуючи мету проєкту закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах", яким пропонується прискорити євроінтеграційні процеси держави, зауважу наступне. Окремі його положення значно погіршать функціонування української мови в деяких сферах суспільного життя на території України", - йдеться в повідомленні пресслужби мовного омбудсмена.

Зокрема, за його словами, буде знівельовано норми щодо обов'язкової частки книжок державною мовою для видавців і книгорозповсюджувачів.

Також суттєво знизиться присутність державної мови на телебаченні та радіо через зміни у визначенні україномовної програми та поширення преференцій, передбачених для мов корінних народів, на всі без винятку мови національних меншин.

Крім того, запропоноване відтермінування дії згаданих положень для російської мови на 5 років після скасування воєнного стану, на думку омбудсмена, не є адекватним запобіжником від русифікації.

"Вважаю, що в цьому законопроєкті суттєво послаблені гарантії прав представників національних меншин на навчання державною мовою в закладах освіти", - наголосив Кремінь.

Він також наголосив на недоцільності змін до законодавства про медіа, оскільки Україна в координації з ЄС ухвалила прогресивний закон, який підтвердив виконання одного з головних критеріїв на шляху до членства в Євросоюзі.

"Закликаю Верховну Раду України доопрацювати внесений законопроєкт ще до розгляду в першому читанні, врахувати рішення Конституційного Суду України, позицію Уповноваженого із захисту державної мови, а також позитивний європейський досвід, зокрема досвід балтійських країн", - ідеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді внести зміни до законів у частині прав національних меншин з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. Законопроєкт пропонує закріпити право закладів вищої освіти приватної форми власності на вибір мови навчання, що є офіційною мовою Європейського Союзу, із забезпеченням при цьому вивчення державної мови як окремої навчальної дисципліни. Зміни до закону "Про медіа" пропонують обумовити особливості використання мов національних меншин (спільнот) у сфері аудіовізуальних медіа, зокрема, "державної (офіційної) мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом". Законопроєкт також передбачає зміни до закону "Про видавничу справу", які встановлюють умови діяльності спеціалізованих книгарень, створених для реалізації прав національних меншин (спільнот). Документ також пропонує надати право розповсюджувати матеріали передвиборчої агітації мовами відповідних корінних народів і національних меншин.

Українські громадські організації закликають владу не послаблювати механізми захисту державної мови під приводом європейської інтеграції, про це йдеться у спільній заяві від 20 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА