20:04 28.11.2023

Розроблювана стратегія морської безпеки України, зачіпає інтереси країни не лише в Азово-Чорноморському регіоні

3 хв читати
Розроблювана стратегія морської безпеки України, зачіпає інтереси країни не лише в Азово-Чорноморському регіоні

Стратегія морської безпеки України, яка перебуває в процесі остаточного обговорення, зачіпає інтереси країни не лише в Азово-Чорноморському регіоні, але також йдеться про Середземноморський регіон, повідомив спікер Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

"Взагалі цей документ зачіпає інтереси України не лише в Азово-Чорноморському регіоні, йдеться і про Середземноморський регіон. Відповідно навіть про Світовий океан, де є інтереси України", - розповів спікер на брифінгу в Одесі у вівторок.

Як зазначив Плетенчук, це фундаментальний документ України щодо судноплавства та основних напрямів розвитку країни в морській сфері, і національне законодавство необхідно буде адаптувати під цю стратегію.

"Станом на зараз триває розробка стратегії морської безпеки України. Зараз вона ще на затвердженні. РНБО вже представляла проєкт цього документа в загальних рисах без подробиць за змістом", - зазначив спікер.

За словами Плетенчука, стратегія торкається безлічі сфер і стосується не лише морів і річок, але зокрема і шельфів, зокрема газоносних, морських кордонів, портової інфраструктури. Так, документ розбитий на кілька розділів, що включають основи стратегії морської безпеки і загрози та передбачає захист економічних інтересів країни.

"Крім різноманітних сфер, які стосуються інтересів на воді і які позначені в стратегії, Військово-морським силам, звісно, приділяється частина, що відповідає за безпеку. У стратегії також зазначено і план щодо майбутнього розвитку ВМС ЗСУ, відповідно також згадується і Морська охорона Держприкордонслужби", - сказав Плетенчук.

Крім того, у стратегії йдеться "про вектор на напрям розвитку безекіпажних технологій" і забезпечення наукової та промислової галузей відповідно. Також у документі йдеться про підготовку кадрів, "підтягування" нормативної бази та дотримання міжнародних нормативних документів.

За словами Плетенчука, багато уваги в стратегії приділено створенню платформ із взаємодії з країнами ЄС і НАТО. "Це стосується багатьох сфер: від спільного патрулювання до міжнародних платформ для розв'язання гуманітарних проблем в Азово-Чорноморському регіоні", - поінформував речник ВМС.

Також серед напрямів забезпечення і завдань зазначено нарощування можливостей для стримування агресора.

"Розвиток ВМС. Важливий елемент тут, що зазначається розвиток ВМС з усіма родами і видами, щоб ВМС могли гарантувати всі види безпеки, починаючи від води і закінчуючи узбережжям, ППО. Це все закладено в цій стратегії", - пояснив Плетенчук.

Також, у документі закладається розвиток кораблебудування і суміжних сфер (ремонт, наукові дослідження).

"Із цікавих фактів також є - створення умов, зокрема в українському законодавстві, щодо розміщення в майбутньому військово-морських баз або військових баз іноземних країн на території деокупованого Криму... Для цього, відповідно, потрібно буде змінювати основний закон України", - сказав Плетенчук.

Раніше секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що проєкт Стратегії морської безпеки "передбачає амбітну мету - зробити Україну морською державою".

Проєкт документа було розглянуто та ухвалено на засіданні РНБО України 2022 року, однак через суттєві зміни ситуації в Балто-Чорноморському регіоні проєкт відкликали на доопрацювання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА