06:41 30.11.2023

Найбільший у світі айсберг А23а почав рухатися

2 хв читати
Найбільший у світі айсберг А23а почав рухатися

Айсберг A23a, найбільший айсберг у світі, який нещодавно почав рухатися, тепер вільно дрейфує на північ від Антарктиди. Айсберг, розміром приблизно зі штат Род-Айленд, що займає площу 1,5 тис. кв. миль (близько 3,9 тис. кв. км. - ІФ-У), наразі перебуває під пильним наглядом, оскільки незабаром він може зіткнутися з Антарктичною циркумполярною течією, яка відправить його в "алею айсбергів" у Південному (Антарктичному) океані, повідомляє в середу Popular Mechanics.

"Айсберг такого масштабу має потенціал, щоб зберегтися досить тривалий час у Південному океані, навіть незважаючи на те, що там набагато тепліше, і він може просунутися далі на північ, у бік Південної Африки, де він може завадити судноплавству", - розповів Олівер Марш, гляціолог Британської антарктичної служби.

Айсберг A23a впав із шельфового льодовика Фільхнер-Ронне в Західній Антарктиді 1986 року, але плита завтовшки 1300 футів (близько 400 метрів - ІФ-У) згодом застрягла на місці в прилеглому морі Ведделла. Там він простояв нерухомо майже чотири десятиліття. Тепер, після більш ніж року руху, айсберг вийшов за межі північного краю Антарктичного півострова.

Тепер, коли A23a набирає швидкість, у айсберга є низка потенційних можливих напрямків, зокрема дрейф до південноафриканських судноплавних маршрутів. Якщо замість цього він попрямує до острова Південна Джорджія, він може сісти на мілководний континентальний шельф або зіткнутися з островом, відомим місцем проживання тюленів, пінгвінів і морських птахів. Однак більш імовірно, що він залишиться поблизу Антарктиди.

Також можливо, що нічого з цього не станеться, і A23a може просто почати розколюватися під час своєї подорожі та в кінцевому підсумку не становитиме загрози для дикої природи або судноплавства.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА