06:52 30.11.2023

Українські зоологи відкрили новий вид полярних п'явок

2 хв читати

Українські зоологи брати Андрій і Сергій Утєвські відкрили новий вид антарктичних п'явок, причому встановили, що вид спочатку мігрував з Антарктики в Арктику, а потім назад в Антарктику, повідомляє у вівторок Національний Антарктичний науковий центр України.

У співпраці з іноземними колегами Александром Бєлецьким та Йоанною Ціхоцькою з Польщі, Маріо Санторо з Італії та Петером Тронтелем зі Словенії вчені досліджували розповсюдження паразитів риб - п'явок-пісциколід. Виявивши новий вид, зоологи ретельно вивчили його зовнішню та внутрішню будову, а також ядерні та мітохондріальні гени.

"З'ясувалося, що нова п'явка належить до групи, яку називають "платибделіни". Вони поширені в Арктиці та суміжних водах Атлантики й Тихого океану. Це приблизно як знайти білого ведмедя в Антарктиці!", - зазначив Сергій Утєвський.

У процесі вивчення того, як могло виникнути таке надзвичайне географічне поширення, було встановлено досить неординарні факти.

"Філогенетичний аналіз і реконструкція предкових ареалів засвідчили, що риб’ячі п’явки виникли в морях навколо Антарктики, потім вони розповсюдилися Світовим океаном, досягли Арктики та проникли в прісні водойми Північної півкулі. Однак згодом предок нашого виду повернувся з півночі на батьківщину пращурів всієї родини риб’ячих п’явок в Антарктиці", - пояснили дослідники.

Молекулярний аналіз показав, що новий вид відокремився від своїх північних родичів приблизно 1,76 мільйона років тому під час плейстоцену, коли поверхня Землі зазнала значного охолодження. Саме в цю епоху він зміг перетнути тропіки.

"Ми віднесли новий вид до нового роду, який назвали Austroplatybdellina, що перекладається з латині як "південна платибделіна", бо ця антарктична п'явка належить до переважно північної групи платибделін", - повідомили дослідники.

"Повна офіційна назва описаного нами нового для науки виду - Austroplatybdellina prodiga", - розповів Сергій Утєвський, де prodiga значить "блудна", що характеризує незвичайну поведінку виду.

Брати Утєвські відомі дослідники полярних регіонів із Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Вони багато років вивчають п'явок різних регіонів: Сергій - арктичних, а Андрій - антарктичних (був зимівником 8-ї антарктичної експедиції та учасником численних сезонних експедицій на станцію "Академік Вернадський"). Наразі на їхньому рахунку відкриття 19 нових для науки видів тварин.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу зафіксовано 96 бойових зіткнень

Зеленський подякував Норвегії за рішення збільшити підтримку України на $600 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА