13:24 30.11.2023

Використання в назві Національної музакадемії імені Чайковського є пропагандою російської імперської політики - УІНП

2 хв читати
Використання в назві Національної музакадемії імені Чайковського є пропагандою російської імперської політики - УІНП

Експертна комісія Українського інституту національної пам'яті (УІНП) з визначення приналежності об'єктів до символіки російської імперської політики заявляє, що подальше використання в назві Національної музичної академії України імені Чайковського є пропагандою російської імперської політики.

"На сьогодні П.І. Чайковський є найвідомішим у світі російським композитором, а отже - символом російської культури та культурним маркером "руского міра". З огляду на історичну ретроспективу та реалії збройної агресії, що проводиться з 2014 року державою-агресором РФ проти України з метою ліквідації української державності та знищення самобутності українського народу, спроби "українізувати" російського композитора Чайковського і його творчість навіюють сприйняття української культури як вторинної та залежної від російської", - йдеться у висновках експертної комісії.

Наголошується також, що такий підхід працює на штучне нівелювання відмінності між українською та російською національними ідентичностями, що повністю вкладається в російську ідеологему про "єдиний народ" зі спільною історією, культурою і становить реальну загрозу національній безпеці України.

Крім того, у комісії наголосили на політичних мотивах присвоєння у 1940 році під час святкування 100-річного ювілею Чайковського Київській державній консерваторії імені російського композитора, що є складовою російської імперської політики, спрямованої на нав'язування використання російської мови, пропагування російської культури як вищої порівняно з іншими національними мовами та культурами.

"Назва Національна музична академія України імені П. І. Чайковського, згідно з частиною першою статті 2 закону, містить символіку російської імперської політики, а подальше функціонування цієї назви з використанням імені П. І. Чайковського є пропагандою російської імперської політики", - наголошується у висновках.

Як повідомлялося, у липні 2022 року Експертна рада Мінкульту рекомендувала відмовитися від імені Чайковського в назві Національної музакадемії. Водночас збори працівників академії 26 грудня 2022 року вирішили, що позбавлення назви закладу імені Чайковського потребує додаткового вивчення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА