22:30 10.12.2023

Україна ініціює Agressor Refunds і включення такого механізму до Паризької угоди

2 хв читати
Україна ініціює Agressor Refunds і включення такого механізму до Паризької угоди

Україна пропонує спільно з міжнародним співтовариством розробити Agressor Refunds - механізм відшкодування агресором шкоди, заподіяної навколишньому середовищу і клімату внаслідок збройних конфліктів, заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець на пресконференції на полях СОР28 у неділю.

"Викиди парникових газів під час війни мають бути відповідальністю саме ініціатора такої війни. Поки світ намагається знизити карбоновий слід на планеті, росія щодня знищує ці прагнення десятиліть", - зазначив Стрілець.

За його словами, викиди парникових газів від війни в Україні вже перевищують викиди Австрії: якщо рік тому їх оцінювали в 97 млн тонн, то сьогодні - вже в 150 млн тонн.

Рік тому площа згорілих українських лісів становила 25,8 тис. га, а зараз в Україні спалено стільки лісів, скільки має Чорногорія, потенціал поглинання парникових газів українськими лісами через це скорочується щорічно на 175 тис. тонн СО2екв., додав міністр.

Заступник міністра Євген Федоренко на полях СОР28 під час міністерської зустрічі Коаліції клімату та чистого повітря (CCAC) наголосив, що через збройну агресію Росії в Україні додаткові викиди CO2 вже оцінюються в $10 млрд.

Водночас він підкреслив, що Україна продовжує виконувати взяті на себе міжнародні зобов'язання і не відмовляється від своїх кліматичних цілей.

Федоренко уточнив, що цього року темою зустрічі стали питання фінансування майбутніх ініціатив зі скорочення викидів SLCP, тобто нетривало існуючих забруднювачів довкілля, таких як метан, які посідають друге місце після СО2 за впливом на зміну клімату.

Заступник міністра повідомив, що, незважаючи на війну, Україна взяла на себе зобов'язання й ухвалила План заходів зі скорочення викидів метану Global Methane Pledge, плануючи до 2030 року їх на 30%.

"Також ми продовжуємо впроваджувати євроінтеграційні реформи, які дадуть змогу українським підприємствам-забруднювачам модернізуватися, ми рухаємося до принципів циркулярної економіки та зеленого розвитку", - зазначив Федоренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено двох людей - ОВА

На Харківщині за добу двоє мирних жителів постраждали внаслідок обстрілів

Російські сили можуть домогтися значних тактичних успіхів, допоки Україна очікуватиме на прибуття допомоги від США - ISW

Росіянин убив двох українців у Верхній Баварії

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей дістали поранення

Окупанти за добу завдали 335 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Ворог уночі та вранці обстрілював Миколаївську область, є пошкодження рекреаційних об'єктів, житлових будинків та об'єкта теплогенерації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА