00:23 15.12.2023

Лідери ЄС закликають "до прогресу" щодо використання для відновлення України заморожених російських активів

2 хв читати
Лідери ЄС закликають "до прогресу" щодо використання для відновлення України заморожених російських активів

Європейська рада закликала до "рішучого прогресу" у використанні доходів від знерухомлених російських активів на відновлення та реконструкцію України.
"Європейська рада повторює свій заклик до рішучого прогресу, у координації з партнерами, у питанні про те, як надзвичайні доходи, отримані приватними організаціями безпосередньо від іммобілізованих активів Росії, можуть бути спрямовані на підтримку України, її відновлення та реконструкцію, відповідно до застосовних договірних зобов'язаннями, і відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права. У цьому контексті він бере до уваги нещодавні пропозиції щодо надзвичайних доходів від знерухомлених російських активів", - сказано у висновках засідання Європейської ради, оприлюднених у четвер у Брюсселі в рамках першого дня роботи Ради.
Лідери ЄС переконані, що Росія та її керівництво "мають нести повну відповідальність за ведення агресивної війни проти України та за інші тяжкі злочини з міжнародного права, а також за величезні збитки, завдані її війною". "Європейська Рада заохочує подальші зусилля, у тому числі в рамках Основної групи, щодо створення трибуналу для судового переслідування за злочин агресії проти України, який би користувався найширшою міжрегіональною підтримкою та легітимністю, а також майбутнього механізму компенсації; він знову заявляє про свою підтримку Реєстру Ради Європи збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, як першого відчутного кроку в цьому напрямі", - йдеться у документі.
Крім того, Європейська рада також закликала всі держави "якнайшвидше підписати та ратифікувати Люблянський-Гаазьку конвенцію про міжнародне співробітництво у розслідуванні та судовому переслідуванні злочинів геноциду, злочинів проти людства, військових злочинів та інших міжнародних злочинів". "Європейська рада також підтверджує свою підтримку роботи Міжнародного кримінального суду і засуджує спроби Росії підірвати його міжнародний мандат і функціонування", - зазначається у висновках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

Українська авіація завдала за добу ударів по 9 місцях скупчення окупантів

На фронті за добу було 106 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 31 атаку окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА