23:27 28.12.2023

Стефанчук про законопроєкт про мобілізацію: це початок дискусії, сподіваюся, ми вийдемо на правильне рішення

2 хв читати
Стефанчук про законопроєкт про мобілізацію: це початок дискусії, сподіваюся, ми вийдемо на правильне рішення

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сподівається, що дискусії щодо законопроекту про мобілізацію будуть фаховими, а не популістськими.

"Я думаю, що цьому (розгляду законопроєкту на пленарному засіданні - ІФ) передуватимуть великі дискусії, насамперед, на рівні комітету. Я дуже хочу, щоб ці дискусії були професійними, не політичними, не популістичними... Це початок дискусії. Я дуже сподіваюся, що ми вийдемо на правильне рішення", - сказав Стефанчук в ефірі національного телемарафону в четвер увечері.

На думку спікера парламенту, має бути вироблена чітка, збалансована, правильна державна політика, яка може забезпечити перемогу у війні.

"Зрештою, ми маємо зрозуміти: так, це жорсткі заходи, але, повірте мені, що роликами з псом-патроном цю війну виграти неможливо... Ми маємо для себе чітко зрозуміти, що війну може виграти тільки єдність українців", - зазначив Стефанчук.

Водночас він наголосив, що під час роботи над законопроєктом народні депутати дослухатимуться до позиції військових, Генерального штабу, Міністерства оборони, Кабінету міністрів.

Відповідаючи на запитання, наскільки законними є заходи, запропоновані в проєкті документа щодо осіб, які перебувають за кордоном і підпадають під мобілізацію, Стефанчук сказав: "У нас є обов'язок захищати Вітчизну. Цей обов'язок чітко визначений у Конституції України. І цей обов'язок стосується кожного громадянина України. Не того громадянина, який залишився в Україні. Не того громадянина, який зараз перебуває на передовій, а кожного громадянина України".

За словами спікера, Ізраїль ставив подібне питання набагато жорсткіше: "Якщо ти не повертаєшся, ти взагалі можеш позбутися громадянства Ізраїлю. Тому що це обов'язок громадянина. Мені здається, що версія, запропонована зараз урядом у цьому законопроєкті, набагато м'якша... Але особа, яка не виконує своїх основних обов'язків, має отримати якусь реакцію з боку держави".

Спікер нагадав, що профільний комітет Верховної Ради згідно з регламентом зможе розглянути законопроєкт не раніше ніж за 14 днів після його реєстрації, яка була 25 грудня. За його словами, за цей час у парламенті можуть бути зареєстровані альтернативні законопроекти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Колумбійський університет погрожує виключити студентів-учасників пропалестинського протесту

Президент Грузії закликає припинити розгін акції в Тбілісі

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА