10:43 09.01.2024

В Україні до 2/3 зросла частка людей, які вважають уряд найманим працівником, а не опікуном - соцопитування КМІС

3 хв читати
В Україні до 2/3 зросла частка людей, які вважають уряд найманим працівником, а не опікуном - соцопитування КМІС

За останні три роки в Україні з 55% до 66% зросла частка людей, які вважають, що уряд - це найманий працівник, а люди мають бути керівниками, які здійснюють контроль над його діями, свідчать результати опитування, проведеного з 29 листопада по 9 грудня Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Водночас за той самий період із 36% до 30% поменшало тих, хто вважає, що уряд - "як батько, який має дбати про людей, як про дітей", зазначається в результатах дослідження.

У всіх макрорегіонах країни більшість населення схиляється до погляду на уряд як на працівника, лише на сході країни трохи більше тих, хто сприймає уряд як опікуна (38% проти 28-30% в інших макрорегіонах). Серед молодих респондентів більш виражений погляд на уряд як на працівника - 80% серед людей віком до 30 років, 66-70% серед людей віком 30-59 років і лише 55% - серед людей віком 60 років і старше.

За даними КМІС, суттєва залежність простежується з освітою респондента: серед осіб із вищою освітою 74% бачать уряд як працівника, серед осіб із професійно-технічною або середньою спеціальною освітою - 65%, а серед осіб із повною середньою або нижчою освітою - 42%. В останній категорії 52% розглядають уряд як опікуна.

Трохи більше половини українців - 54% - вважають, що чим активніше держава регулює і контролює економічну діяльність, тим краще це впливає на економіку країни (три роки тому таких було 56%). Частка тих, хто прагне меншого регулювання та меншого контролю, - 36% (зростання з 24% 2020 року).

Респонденти, які насамперед бачать уряд як "батька", більшою мірою наполягають на його активнішій участі та контролі економіки - 64% проти 28%, які вважають, що уряд має менше втручатися в економіку. Водночас і серед тих, хто бачить уряд як найманого працівника, половина (49%) вважають, що для економіки буде краще, якщо держава активніше втручатиметься і контролюватиме (підтримують більшу свободу дій і менше контролю - 41%).

У всіх макрорегіонах переважає думка, що держава має активніше регулювати та контролювати економічну діяльність. Дещо більш виражена така думка на півдні та сході України. При цьому у віковому вимірі в цьому аспекті практично консенсус. Серед людей із вищою освітою менша частка (45%) вважає, що держава має менше регулювати економічну діяльність, однак і серед них 46% говорять про доцільність активнішої участі держави.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 1 031 повнолітнього респондента з усіх підконтрольних регіонів України. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, і 1,4% - для показників, близьких до 5%. В умовах війни до неї додається певне систематичне відхилення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА