18:03 24.01.2024

Ситуація з Іл-76 може свідчити про умисні дії РФ, спрямовані на створення загрози життю та безпеці полонених, - ГУР Міноборони

2 хв читати
Ситуація з Іл-76 може свідчити про умисні дії РФ, спрямовані на створення загрози життю та безпеці полонених, - ГУР Міноборони

Головне управління розвідки Міноборони України не має достовірної інформації про те, хто саме перебував на борту російського літака Іл-76, і вважає, що ситуація може свідчити про умисні дії Росії, спрямовані на створення загрози життю і безпеці полонених.

"Сьогодні мав відбутися обмін полоненими, який не відбувся. За твердженням російської сторони, це сталося внаслідок збиття російського літака Іл-76, який буцімто перевозив наших полонених. Наразі ми не маємо достовірної та вичерпної інформації щодо того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості", - йдеться в заяві.

У ГУР наголосили, що зі свого боку Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну, і російські полонені військовослужбовці були вчасно доставлені на обумовлену точку для обміну, де вони перебували в безпеці. Також зазначається, що безпеку українських захисників, згідно з домовленостями, мала забезпечити російська сторона.

"Водночас українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилося в минулому. Україна не була поінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що доставка полонених відбувається і авіаційним, і залізничним і автомобільним транспортом. Це може свідчити про навмисні дії росії, спрямовані на створення загрози життю та безпеки полонених", - заявили в розвідці.

Також зазначається, що посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, оскільки в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну.

"Виходячи з цього, мова може йти про сплановані та навмисні дії рф з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави", - заявили в ГУР.

Як повідомлялося, раніше російські ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ повідомили про катастрофу в Бєлгородській області РФ уранці в середу літака Іл-76 із 65 полоненими українськими військовими, яких нібито перевозили до Бєлгородської області для обміну, й дев'ятьма росіянами - членами екіпажу та особами, які супроводжували полонених.

"Українська правда" з посиланням на власні джерела в Генеральному штабі ЗСУ повідомила, що військово-транспортний літак Іл-76, який упав у РФ, перевозив ракети для зенітно-ракетних комплексів С-300.

Поінформоване джерело, близьке до Міноборони України, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що російський літак Іл-76 було збито на зльоті, не уточнивши можливу присутність на борту українських полонених.

Пізніше в Генштабі ЗСУ заявили, що з'ясовують інформацію про падіння літака.

"Наразі в нас немає інформації. Щойно з'ясуємо достовірну інформацію, ми інформуватимемо і комунікуватимемо", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Генштабі ЗСУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА