03:42 29.01.2024

Буркіна-Фасо, Малі та Нігер оголосили про вихід з ЕКОВАС

2 хв читати
Буркіна-Фасо, Малі та Нігер оголосили про вихід з ЕКОВАС

Три африканські країни з правлячими військовими режимами - Буркіна-Фасо, Малі та Нігер - оголосили в неділю про рішення покинути Економічне співтовариство країн Західної Африки (ЕКОВАС), повідомляє Радіо Свобода.

У спільному комюніке трьох держав, опублікованому на сайті канцелярії президента Нігеру, ідеться про те, що їхні керівники - капітан Ібраїм Траоре (Буркіна-Фасо), полковник Ассімі Гоїта і бригадний генерал Абдурахман Тчіані (Нігер) - ухвалюють суверенне рішення негайно вийти з регіональної західноафриканської організації.

Як ідеться в документі, після 49 років існування ЕКОВАС народи Буркіна-Фасо, Малі та Нігеру констатують, що організація відійшла від ідеалів, на яких її створили засновники 1975 року: братерства, солідарності, взаємодопомоги, миру і розвитку. "Крім цього, ЕКОВАС під впливом іноземних держав, зрадивши свої основоположні принципи, стало загрозою для власних держав-членів і населення, благополуччя якого воно покликане забезпечувати", - йдеться в заяві.

Військове керівництво трьох країн звинуватило ЕКОВАС у тому, що співтовариство не тільки не допомогло їм у боротьбі проти тероризму, але коли ці країни вирішили взяти свою долю у власні руки, запровадило проти них незаконні, несправедливі та безвідповідальні санкції.

Після військових переворотів у трьох африканських країнах, що піддали критиці в ЕКОВАС, ЄС та низці західних країн, їхні стосунки з ЕКОВАС та Францією різко загострилися. Із Францією було розірвано угоди про оборонне співробітництво, від її військових контингентів зажадали покинути ці країни. ЕКОВАС пригрозив спільною військовою операцією держав регіону в Нігері для відновлення конституційного ладу, однак вона не була приведена в дію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА