14:30 31.01.2024

Харківський театр Шевченка працює над проєктом "Шевченко 2.0" за участю EL Кравчука

2 хв читати
Харківський театр Шевченка працює над проєктом "Шевченко 2.0" за участю EL Кравчука

У Харкові відбулася презентація проєкту "Шевченко 2.0", метою якого є руйнування міфу про Тараса Шевченка, створеного радянською владою, яка подавала його як зашкарублого поета-кріпака і прагнула максимально знеособити.

"Ми почали (роботу над проєктом - ІФ-У) у 21-му році, коли з'явилися перші омажі на творчість Шевченка. Пісня "Садок вишневий", ці рядки "садок вишневий коло хати, а дрони, як хрущі гудуть", з'явилися ув 21-му році, три роки тому", - сказав автор ідеї Борис Гриньов.

"Зараз такий час, що ми всі - Тарас Шевченко: всі, хто в залі, - Тарас Шевченко, я - Тарас Шевченко, Маргарита (менеджерка проєкту Маргарита Корнющенко - ІФ-У), Борис Вікторович (Гриньов - ІФ-У), ми всі - Тарас Шевченко", - додав вокаліст EL Кравчук.

За його словами, команда проєкту сподівається створити "дуже модерновий витвір мистецтва", який допоможе усвідомити, що Тарас Шевченко - це не просто ім'я автора на книжці, яка припала пилом на полиці.

"Тарас Шевченко - це сучасник, це такий хіпстер ХХІ століття", - сказав EL Кравчук.

Результатом проєкту стане музична вистава "Шевченко 2.0" за спеціально написаною п'єсою харківського драматурга Дмитра Тернового "Шевченко. Сни".

"Я сподіваюся, що це буде вистава, яка дивиться на нього, як на людину. Це не буде той бронзовий пам'ятник, до якого звикли, а це буде історія про людину", - сказав Терновий.

Він зізнався, що спочатку робота над п'єсою просувалася важко.

"Матеріал дуже довго не давався. Було поставлено завдання: ми робимо проєкт за щоденниками Шевченка. Я прочитав ці щоденники, звісно. А як із цього робити п'єсу, яка буде цікавою, живою, в якій постійно щось змінюватиметься, яка буде несподіваною, в чомусь, можливо, парадоксальною? Потім була ідея слова "сон". Після цього все почало складатися. П'єса називається "Шевченко. Сни". Там 17 снів, пов'язаних із його життям, і з нашим життям, тому що в п'єсі час ніби зникає. Це дає можливість перенести Шевченка в нашу реальність, спілкуватися з ним, ставити якісь запитання, отримувати якісь відповіді", - сказав Терновий.

Виставу буде створено на базі Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Шевченка. Режисер - Олександр Ковшун. Художник вистави - Костянтин Пономарьов. Музика Микити Богданова та Олександра Щетинського. У виставі, крім акторів театру ім. Шевченка та EL Кравчука, будуть задіяні також запрошені актори.

Прем'єра "Шевченко 2.0" планується до кінця цього року.

Фінансування проєкту здійснює зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 року Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut (goethe.de).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під Вовчанськом ворожий дрон влучив у вантажівку, водій важко поранений - Синєгубов

Австралія виділяє Україні пакет у 100 млн доларів - міністр оборони Марлз

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА