15:09 01.02.2024

Зеленський у зверненні до учасників саміту Євроради: Потрібна ваша єдність щодо створення Фонду допомоги Україні на EUR5 млрд строком на 4 роки

2 хв читати
Зеленський у зверненні до учасників саміту Євроради: Потрібна ваша єдність щодо створення Фонду допомоги Україні на EUR5 млрд строком на 4 роки

Президент України Володимир Зеленський подякував ЄС за одностайність у схваленні інструменту Ukraine Facility на суму EUR50 млрд на чотири роки в межах євробюджету для зміцнення української стійкості, водночас закликав європейських політиків до єдності в питанні створення окремого Фонду допомоги (Ukraine Assistance Fund) на EUR5 млрд на ті самі строки.

"Агресія Росії проти Європи, що була розпочата Москвою на європейському фронті, поповнилася черговим спільником Росії, а саме – снарядами для артилерії та балістичними ракетами від Північної Кореї. Вони вже б'ють по наших містах - на додаток до іранських "шахедів", які руйнують нашу цивільну інфраструктуру. Розвідка підтверджує, що Росія отримає мільйон артилерійських снарядів від Пхеньяна", - заявив він у своєму відеозверненні в четвер.

Водночас, як наголосив президент, "на жаль, реалізація європейського плану щодо постачання мільйона артилерійських снарядів для України затримується".

"Це прояв глобальної конкуренції, у якій Європа не має права програти. І саме тому сьогодні потрібна ваша єдність щодо створення Ukraine Assistance Fund (Фонду допомоги Україні - ІФ-У) у межах нашого з вами Європейського фонду миру", - сказав Зеленський.

"Це така надійність і довготривалість підтримки, яку зараз потрібно протиставити відповідним викликам. Не менш як 5 мільярдів євро на рік, термін - чотири роки. Чіткий пріоритет", - додав він.

Звертаючись до учасників саміту, глава держави також закликав до "дієвої участі в підготовці Глобального саміту миру", який має відбутися у Швейцарії.

"Сьогодні Європа надсилає сигнал через Атлантику і по всьому світу, що міжнародний світовий порядок, заснований на правилах, витримає всі виклики. Європа задає тон у глобальних процесах своєю єдністю. Зараз це факт. І він має залишатися таким", - резюмував він.

Як повідомлялося, 1 лютого в Брюсселі відбувається саміт Європейської Ради. Як уже повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель, 27 лідерів країн Євросоюзу домовилися про додатковий пакет підтримки України (Ukraine Facility) розміром EUR50 млрд у межах бюджету ЄС. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА