20:19 01.02.2024

Залужний: Безпілотні системи та інші новітні види озброєнь - чи не єдиний інструмент виходу з воєнних дій позиційної форми

4 хв читати
Залужний: Безпілотні системи та інші новітні види озброєнь - чи не єдиний інструмент виходу з воєнних дій позиційної форми

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний висловив своє бачення щодо важливих змін у підходах ведення війни.

У своїй статті для CNN Залужний висловив переконання, що для того, щоб перемогти противника, Україна має бути мобільнішою в тактиці та засобах. Він наголосив на важливості використання унікального досвіду ведення бойових дій України та пошуку нових можливостей і шляху отримання переваги.

За його словами, в цьому контексті технології мають безсумнівну перевагу порівняно з традицією, оскільки дають змогу збільшити кількість безконтактних бойових дій і завдяки цьому знизити рівень втрат.

Генерал упевнений, що майбутнє - за новітніми технологіями, завдяки яким Збройні сили України зможуть проводити ефективні операції. Як наголосив він у своєму телеграмі, "це те, над чим ми у Генеральному штабі тривалий час працюємо, щоб докорінно змінити стратегічні підходи, саму філософію підготовки та прийняття воєнно-політичних рішень".

"Говорячи про свою власну особливу стратегію, жодним чином не можемо відкидати повністю існуючі доктрини, які описують процес підготовки та ведення операцій. Ми лише повинні усвідомлювати, що вони будуть постійно змінюватися та наповнюватися новим змістом. Принципи ж оперативного мистецтва залишаться незмінними. Отже, з урахуванням вимог сьогодення, найголовніше наше завдання полягатиме у прийнятті нової точки зору на форми та способи застосування Сил оборони для досягнення Перемоги", - пояснив він у статті.

Залужний зазначив, що основною причиною зміни стратегії, форм і способів застосування військ є розвиток озброєння і військової техніки, а особливо безпілотних систем, застосування яких стало масовим і дає змогу виконувати широкий спектр завдань, що постійно зростає.

"Отже, безпілотні системи, поряд із іншими новітніми видами озброєнь, є чи не єдиним інструментом виходу з воєнних дій позиційної форми, які є у часі не вигідними для України з цілої низки причин", - заявив він.

У своєму матеріалі генерал зазначає, що в нинішній ситуації є ще низка чинників, які впливають на рішення щодо пошуку нових форм застосування Сил оборони. Зокрема, він назвав деякі з них:

нестабільна політична ситуація навколо України, що призводить до скорочення військової підтримки;

висока ймовірність провокування росією ще низки конфліктів за прикладом Ізраїлю та Ємену і відволікання основних партнерів від підтримки України;

виснаженість у наших партнерів запасів ракет і боєприпасів до артилерії та ППО через високу інтенсивність бойових дій в Україні та неможливість їх швидкого виготовлення на фоні світового дефіциту пороху;

недостатня ефективність санкційної політики, у результаті чого відбувається розгортання потужностей оборонно-промислового комплексу в росії та державах, які є її партнерами, що дозволяє принаймні успішно вести позиційну війну на виснаження;

суттєва перевага в мобілізаційному людському ресурсі у противника та неспроможність державних інституцій в Україні покращити стан комплектування Сил оборони без застосування непопулярних заходів;

недосконалість нормативно-правової бази, що регулює оборонно-промисловий комплекс в Україні, та часткова монополізація цієї галузі призводять до труднощів у виробництві вітчизняних боєприпасів, як наслідок – поглиблення залежності України від постачання союзниками;

невизначеність подальшого характеру збройної боротьби такого масштабу та, як наслідок, складності для наших союзників у визначенні пріоритетів підтримки.

На його думку, чи не основним варіантом отримання переваги є оволодіння усім арсеналом порівняно дешевих, новітніх і вкрай ефективних засобів, що швидко розвиваються.

"Саме спроба скористатися здобутками прогресу у сфері розвитку новітніх технологій дозволить виграти науково-, технічно-, технологічно-тактичний бій та сприятиме не лише безумовній Перемозі, а й економії та збереженню ресурсів як Україною, так і нашими партнерами", - упевнений Залужний.

На думку генерала, необхідність суттєво збільшити можливості безпілотних систем та інших новітніх технологічних систем, які позитивно впливали б на перебіг бойових дій, спонукає до пошуку нових форм і способів застосування, що, у свою чергу, вплине і на структуру як Збройних сил, так і інших складових Сил оборони України.

Він наголосив, що необхідним є створення нового дизайну операцій на основі наявних технологічних можливостей, який ґрунтуватиметься не лише на просторово-часових показниках воєнних (бойових) дій, а й переважно на створенні вирішальних умов і досягненні відповідних ефектів, які сприятимуть реалізації мети операції.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА