18:33 02.02.2024

Справу проти власника агрохолдингу Бахматюка щодо найбільшого в історії України хабара передано до суду - НАБУ

2 хв читати
Справу проти власника агрохолдингу Бахматюка щодо найбільшого в історії України хабара передано до суду - НАБУ

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) передали до суду справу стосовно власника агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, якого підозрюють у наданні 722 млн грн неправомірної вигоди ексголові Державної фіскальної служби (2015-2017) Роману Насірову та його раднику.

Як повідомляється на сайті НАБУ в п'ятницю, дії зловмисника кваліфіковано за ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України (обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). При цьому його прізвище, як і прізвище ексглави ДФС, у повідомленні відомства не називаються, але обставини справи та розмір хабара вказують на справу про хабар Бахматюка Насірову.

У НАБУ зазначають, що це була "найбільша задокументована неправомірна вигода в історії України". "Обвинувачений - власник агрохолдингу, який надав рекордні 722 млн грн колишньому голові ДФС за відшкодування його компаніям більше ніж 3,2 млрд грн ПДВ... Слідство встановило факти надання власником агрохолдингу голові ДФС (2015-2016 рр.) неправомірної вигоди розміром $5,5 млн за забезпечення відшкодування понад 540 млн грн компаніям агрохолдингу в серпні 2015 року та понад 21 млн євро за відшкодування майже 2,7 млрд ПДВ упродовж лютого 2015-го - серпня 2016 рр.", - розповіли у відомстві.

Бахматюк переказував близько 20% від суми відшкодованого податку на додану вартість на рахунки іноземних компаній, підконтрольних Насірову та його близьким. "Голова ДФС надалі пріоритезував виплати з відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, не включаючи відомості про суми, заявлені до бюджетного відшкодування іншими суб'єктами господарювання (зокрема комунальними підприємствами), які мали на те право", - розповіли в НАБУ.

2 лютого 2023 року НАБУ і САП завершили розслідування щодо Насірова та його пособника (радника), 24 травня справу було направлено до суду.

18 квітня 2023 року НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою Бахматюка. Наразі він перебуває в розшуку. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА