20:00 06.02.2024

Верховна Рада підтвердила надання Міноборони права розміщувати цифрові системи на хмарних сервісах союзників

2 хв читати
Верховна Рада підтвердила надання Міноборони права розміщувати цифрові системи на хмарних сервісах союзників

Міністерство оборони України зможе розміщувати свої цифрові системи на хмарних сервісах союзників НАТО після набрання чинності законопроєктом №10062 про внесення змін до законодавства щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану, пропозиції щодо усунення неузгодженостей у якому Верховна Рада ухвалила у вівторок.

Про це повідомив голова підкомітету Верховної Ради з питань безпеки в кіберпросторі, урядового зв'язку та криптографічного захисту інформації Олександр Федієнко у фейсбуці у вівторок, коментуючи заяву голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна про те, що після затвердження неузгодженостей бойові системи не зможуть інтегруватися з іншими системами в хмарних сервісах союзників.

"Слуга" Олександр Федієнко знищив цифрову революції бойових систем ЗСУ (проголосовану в законопроєкті №10062). Нагадую, закон №10062 дозволив винесення бойових систем у військові хмари союзників, чим мав прискорити масштабування наших бойових систем, а також розширити нам доступ до розвідданих партнерів. Усе це мало бути, але не буде. Федієнко і ко вліпили в текст закону правки, якими заборонили бойовим системам (в хмарах союзників) будь-яку інтеграцію з будь-чим (навіть між нашими власним системами)", - написав Шабунін у фейсбуці у вівторок.

На його думку, норми, затверджені Верховною Радою під час усунення неузгодженостей, можуть створити перешкоди для отримання розвідданих від союзників в автоматизованому режимі. Крім того, передавати координати цілей аеророзвідникам доведеться вручну.

"Так, я наполягав і наполягаю, щоб системи, які робить Міноборони, і власні профілі з безпеки розробляло та затверджувало Міноборони. І саме так проголосовано (згідно з нормами законопроєкту №10062 - ІФ-У). Вони можуть обрати будь-який стандарт, будь-яку хмару, що завгодно, головне щоб вони хотіли цього самі. Тому з повною відповідальністю заявляю, що Міністерство оборони України після того, як законопроєкт набуде чинності, може, має право розміщувати свої цифрові системи в хмарах союзників НАТО", - написав у своєму дописі Федієнко.

За його словами, єдина правка, яка з'явилася в тексті закону, - це розміщення реєстру військових ЗСУ за кордоном.

Законопроєкт №10062 розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану. Документ ухвалила Верховна Рада 16 січня. 6 лютого було затверджено пропозиції щодо усунення неузгодженостей у тексті закону.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА