23:36 14.02.2024

Кабмін вирішив запустити інформаційно-комунікаційну систему у сфері експортного контролю з 1 березня

2 хв читати
Кабмін вирішив запустити інформаційно-комунікаційну систему у сфері експортного контролю з 1 березня

Уряд ухвалив рішення надати бізнесу, що працює на забезпечення потреб безпеки і оборони України, можливість отримувати низку послуг Державної служби експортного контролю в електронному вигляді за допомогою інформаційно-комунікаційної системи у сфері експортного контролю (ІКСЕК), повідомило Мінекономіки на своєму сайті.

"Ми розпочинаємо проєкт, покликаний кардинально змінити підходи до взаємодії між імпортерами та експортерами товарів військового і подвійного призначення та Державною службою експортного контролю. Впровадження сучасних цифрових рішень у сфері експортного контролю суттєво спростить для бізнесу процеси підготовки та подання документів, попередньої ідентифікації товарів тощо", - цитуються в релізі слова першого віцепрем'єра - міністра економіки Юлії Свириденко.

За її словами, Держекспортконтроль у такий спосіб отримає потужний інструмент для посилення ефективності аналітичної роботи та управління ризиками в міжнародних передачах, а нові підходи дадуть змогу більш ефективно розв'язувати питання постачань усього необхідного для захисту України та сприятимуть розвитку українського ОПК у майбутньому.

Згідно з рішенням уряду, експериментальний проєкт із впровадження ІКСЕК реалізовуватиметься протягом двох років. Передбачається, що послуги "Реєстрація", "Експорт" та "Імпорт" будуть доступними для підприємців з 1 березня 2024 року, а доступ до решти буде додаватися протягом наступних шести місяців.

У межах проєкту передбачається надання Держекспортконтролем електронних послуг під час оформлення та видачі свідоцтва про реєстрацію суб'єкта здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання, висновків на здійснення тимчасового ввезення/вивезення таких товарів, їхнього транзиту територією України, дозволу на їхній експорт або імпорт, а також укладання на проведення переговорів, пов'язаних з укладенням зовнішньоекономічних договорів.
У Мінекономіки пояснили, що ІКСЕК є локалізацією програмного продукту "Stratlink", розробленого за фінансової та організаційної підтримки Програми з безпеки кордонів та експортного контролю Держдепартаменту США.

Система має надійний захист і, зокрема, дасть змогу підтримувати комунікацію з Держекспортконтролем щодо статусу поданих документів, отримувати інформацію щодо результатів розгляду поданих матеріалів, а в перспективі й безпосередньо дозвільні документи в електронній формі, отримувати інформування та рекомендації щодо подальших дій під час розгляду заявки, а також надавати звіти з використання дозвільних документів, зазначило Мінекономіки.

Воно додало, що підприємці, які пройшли електронну ідентифікацію та мають відповідний рівень доступу до даних та інформації в системі, зможуть отримати доступ до послуг у власному робочому кабінеті на сайті Держекспортконтролю. Участь суб'єктів господарювання в проєкті буде добровільною.

"Тобто, за бажанням вони зможуть отримувати відповідні публічні послуги і за традиційною процедурою шляхом подання документів у паперовому вигляді. При цьому зазначимо, що подання в паперовому вигляді оригіналів гарантійних документів залишається обов'язковою вимогою в усіх випадках", - додали у відомстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА