05:12 16.02.2024

Колишнього інформатора ФБР звинувачують у брехні про роль Байденів у бізнесі в Україні

2 хв читати
Колишнього інформатора ФБР звинувачують у брехні про роль Байденів у бізнесі в Україні

Спеціальний прокурор Девід Вайс звинуватив колишнього інформатора ФБР у наданні неправдивої інформації про причетність президента США Джо Байдена до ділових зв'язків його сина Хантера з українською енергетичною компанією Burisma, повідомляє CNN у четвер.

В обвинувальному висновку стверджується, що 43-річний Олександр Смирнов був конфіденційним джерелом інформації для ФБР із 2010 року і надав неправдиву інформацію про Байденів після того, як Байден-старший став кандидатом у президенти 2020 року.

Як вказується в документі, дані Смирнова "були фальсифікацією, сумішшю нічим не примітних ділових зустрічей і контактів, які справді мали місце бути, але пізніше, ніж він стверджував, і з метою просування Burisma, послуг і продуктів відповідача, а не для обговорення хабарів (Джо Байдену), коли він був на своїй посаді".

Зазначається, що Смирнов представив ФБР звіти про дві зустрічі з керівниками Burisma у 2015 і 2016 роках, під час яких вони зізналися, що найняли Гантера Байдена, щоб "захистити себе від усіляких проблем". За його даними, керівники Burisma заплатили по $5 млн Байденам, щоб Гантер "подбав про всі ці питання через свого батька".

"Обвинувачений контактував із керівниками Burisma 2017 року, після закінчення правління адміністрації Обами-Байдена і після того, як тодішнього генерального прокурора України було звільнено в лютому 2016 року, іншими словами, коли (Джо Байден) не мав можливості впливати на політику США і коли генеральний прокурор більше не перебував на своїй посаді", - йдеться в обвинувальному висновку.

Смирнов був заарештований 15 лютого в міжнародному аеропорту Лас-Вегаса і вперше постане перед федеральним судом у четвер вдень.

У грудні 2023 року члени палати представників підтримали резолюцію щодо продовження розслідування стосовно президента Джо Байдена в рамках процесу імпічменту.

Оголошуючи про початок розслідування імпічменту, тодішній спікер палати представників Кевін Маккарті заявив, що "довірений інформатор ФБР заявив про хабар родині Байдена". Республіканці в Конгресі неодноразово звеличували Смирнова як такого, що "заслуговує на довіру", і ставили його непідтверджені твердження на чільне місце у своєму розслідуванні імпічменту президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА