20:19 21.02.2024

Частка українських біженців, які прагнуть повернутися на батьківщину, знизилася із 77% до 65%

2 хв читати
Частка українських біженців, які прагнуть повернутися на батьківщину, знизилася із 77% до 65%

Більшість опитаних українських біженців і внутрішньо переміщених осіб (65% і 72% відповідно) усе ще висловлюють бажання одного дня повернутися додому, проте їх частка знизилася.

Про це свідчить дослідження Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) "Життя в очікуванні: Наміри та перспективи біженців, біженців-репатріантів і ВПО з України", результати якого оприлюднено на сайті.

Згідно з даними ООН, частка біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну в майбутньому, зменшилася порівняно з минулим роком (із 77% до 65%), водночас зросла частка тих, хто не визначився щодо повернення (з 18 до 24%), а також тих, хто не має сподівання повернутися (з 5 до 11%). Аналогічна тенденція спостерігається і серед внутрішньо переміщених осіб.

Як зазначено в повідомленні за підсумками дослідження, опитані переселенці переважно називали небезпеку в Україні основним чинником, що гальмує їх повернення. Іншими проблемами були відсутність економічних можливостей і житла. Значна частина опитаних українських біженців (близько 59%) зазначили, що вони можуть бути змушені повернутися додому, якщо й надалі стикатимуться з проблемами в країнах перебування, що здебільшого пов'язані з можливостями роботи та юридичним статусом.

Зазначено також, що нині дедалі більше біженців здійснюють короткотермінові візити в Україну - майже 50% порівняно із 39% торік, здебільшого для відвідування членів сім'ї, але також для перевірки своєї власності.

В ООН вважають, що такі візити врешті-решт можуть сприяти повністю обґрунтованим рішенням про довгострокове повернення, коли цьому сприятимуть умови.

В ООН нагадують, що наразі майже 6,5 мільйона біженців з України шукають прихистку в усьому світі та майже 3,7 мільйона осіб залишаються вимушено переміщеними всередині країни.

Звіт УВКБ ООН ґрунтується на інтерв'ю, проведених у січні-лютому 2024 року з майже 4 тис. домогосподарств біженців у Європі, 4,8 тис. домогосподарств внутрішньо переміщених осіб в Україні та приблизно 1,1 тис. домогосподарств біженців, що повертаються в Україну (загальна вибірка становить понад 9,9 тис. домогосподарств).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА