16:20 26.02.2024

Розпочала роботу Міжнародна платформа зі звільнення незаконно утримуваних РФ цивільних осіб - омбудсмен

2 хв читати
Розпочала роботу Міжнародна платформа зі звільнення незаконно утримуваних РФ цивільних осіб - омбудсмен

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про початок роботи Міжнародної платформи зі звільнення незаконно утримуваних державою-агресором громадян України.

"Сьогодні відкрили Міжнародну платформу за звільнення незаконно утримуваних Російською Федерацією цивільних осіб, у рамках реалізації пункту 4 Формули миру. Україна вже має схожий досвід - з ініціативи Канади була створена Міжнародна коаліція країн за повернення депортованих дітей. Цей захід - перший крок до об'єднання зусиль, щоб звільнити цивільних осіб, яких незаконно утримує РФ. Нам потрібно зробити спільні кроки", - написав Лубінець у телеграм-каналі в понеділок.

Він зазначив, що РФ не лише окупує території України, а й незаконно затримує, безпідставно звинувачує у злочинах і позбавляє волі українських цивільних громадян на тимчасово окупованих нею територіях, зокрема й у Криму.

"Російська армія затримує цивільних через етнічне походження, віросповідання, переконання й погляди. Ув'язнених піддають фізичному, сексуальному та психологічному насильству. Засуджують громадян України за сфабрикованими звинуваченнями в екстремізмі та тероризмі. Також ми фіксуємо випадки, що громадяни України перебувають у застінках без висунутих офіційних обвинувачень", - написав омбудсмен.

За його словами, лише з 2022 року близько 28 тис. осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин і незаконно позбавленими особистої свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України. Вдалося звільнити лише 147 громадян.

Лубінець повідомив, що запропонував низку кроків щодо звільнення цивільних осіб, які є жертвами насильницьких зникнень. "Країни світу запроваджують пакет міжнародних санкцій та кримінальне переслідування за принципом універсальної юрисдикції проти посадових осіб РФ, винних у незаконному позбавленні волі цивільних. Здійснюються заходи дипломатичного впливу, спрямовані на створення стоп-ефекту для РФ. Необхідно видати ордери на арешт Міжнародним кримінальним судом російських посадових осіб, які винні в насильницьких зникненнях українських цивільних осіб. МКЧХ усе ж має отримати повний доступ до військовополонених і жертв насильницьких зникнень у РФ і на тимчасово окупованих територіях", - написав він.

Омбудсмен наголосив, що РФ має понести відповідальність за злочини, оскільки безкарність породжує ще більші апетити агресора.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА