11:57 04.03.2024

Потрібно запускати конкурси на нові призначення для категорії "А", а для перепризначень встановити розумні терміни - Немчінов

3 хв читати
Потрібно запускати конкурси на нові призначення для категорії "А", а для перепризначень встановити розумні терміни - Немчінов

Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов вважає, що в разі поновлення конкурсних відборів на державну службу категорії "А" потрібно відстрочити конкурси на посади, які вже заповнені в умовах воєнного стану.

"Найбільш чутливим для наших партнерів є питання державних службовців категорії "А". Думаю, якщо народні депутати внесуть зміни до законодавства, яке дозволить це зробити, можна знайти механізм. Ми зараз провели конкурс на голову НАЗК, і в принципі можна організувати конкурсну процедуру для держслужбовців категорії "А". Але що стосується тих держслужбовців, які зараз вже призначені в умовах воєнного стану, то їхнє перепризначення потрібно дуже акуратно виписати в законодавство. Тому що комісія вищого корпусу – це, здається, семеро людей, які зараз фізично мають пропустити кілька десятків призначень. Тобто, грубо кажучи, треба запускати конкурси на нові призначення, а для перепризначень встановити, як пишеться в юриспруденції, певні розумні терміни", - сказав Немчінов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Щодо відновлення конкурсних відборів на посади держслужби категорії "Б" і "В" міністр зазначив, що в цьому питанні є комплексна проблема.

"Наприклад, у прифронтових областях це питання з безпекою, а на територіях відносної безпеки це питання наявності / відсутності броні в чоловіків і конкурентності заробітної плати в територіальних органах і місцевих державних адміністраціях для жінок. Тому тут треба думати. Але насправді, крім прифронтових територій, ми можемо як другий етап розпочати в умовно безпечних регіонах із категорії "Б", а потім перейти на категорію "В", - заявив він, зауваживши, що навряд чи це буде цього року.

Коментуючи можливі зміни до процедури проведення конкурсів на держслужбу, Немчінов заявив, що треба збільшувати вагу співбесід з майбутнім керівником або із самою конкурсною комісією щодо переможця, а також розглянути питання встановлення випробувальних термінів під час призначення.

На запитання, що він думає про введення в комісію вищого корпусу держслужби іноземців, міністр заявив, що якщо людина добре знає ситуацію в Україні та є експертом, вона може бути в складі комісії.

"Але якщо ми візьмемо просто людину, яка є доктором філософії в публічному адмініструванні, але не розуміє, як працює українська "урядова машина", чи в принципі, що таке державна служба в Україні, просто за формальними підставами, я тоді не дуже в захваті від такої ідеї", - додав Немчінов.

Як повідомлялося, з 20 травня 2022 року на період дії воєнного стану на посади державної служби й посади в органах місцевого самоврядування можна призначати без конкурсного відбору. Станом на кінець 2023 року без конкурсного відбору було призначено на посади 49,9 тис. держслужбовців, з них 84 особи – держслужбовці категорії "А", 10 725 осіб – категорії "Б" та 39 106 осіб – категорії "В".

У серпні 2023 року голова Нацагентства з питань державної служби Наталія Алюшина заявила, що є всі технічні й організаційні можливості для відновлення конкурсів у всіх державних органах. У грудні того самого року Алюшина виступила за вдосконалення й повернення конкурсної процедури на держслужбі.

6 лютого 2024 року перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко спрогнозував відновлення конкурсів на держслужбу до осені, але заявив, що процедура потребує низки змін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА