12:31 04.03.2024

СБУ повідомила про підозру російським генералам, які командували авіаударами по Бородянці

2 хв читати
СБУ повідомила про підозру російським генералам, які командували авіаударами по Бородянці

Служба безпеки України повідомила про підозру двом російським генералам, які командували авіаударами по багатоповерхових житлових будинках під час боїв за Київ.

"Служба безпеки зібрала доказову базу ще на двох російських високопосадовців, які причетні до масових убивств цивільного населення під час боїв за Київ. У результаті комплексних заходів задокументовано воєнні злочини генерал-полковника Олександра Чайка - командувача Східного військового округу збройних сил росії, генерал-лейтенанта Володимира Кравченка - командувача 11 армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони збройних сил рф", - повідомляється в телеграм-каналі СБУ в понеділок.

За інформацією української спецслужби, під час повномасштабного вторгнення РФ фігуранти командували бомбардуванням житлових масивів селища Бородянка Київської області. "На початку березня 2022 р. Чайко віддав прямий наказ на вогневе ураження багатоквартирних будинків у центрі населеного пункту. Для виконання ворожого завдання Кравченко задіяв винищувачі-бомбардувальники Су-34 і штурмовики Су-25 зі складу 303 змішаної авіаційної дивізії рф", - наголошується в повідомленні.

У СБУ уточнюють, що під час вильоту ворожі літаки випустили 500-кілограмові фугасні авіабомби на житлові будинки, у яких на той час перебували мирні жителі Бородянки. "Унаслідок повітряної атаки рашисти зруйнували шість багатоквартирних будинків, що призвело до загибелі понад 30 місцевих жителів, зокрема малолітньої дівчинки", - нагадують у спецслужбі.

У СБУ наголошують, що частину постраждалих жителів досі не ідентифіковано, їх вважають зниклими безвісти. Під час слідства проведено понад 200 експертиз.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом російським генералам про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством, вчинені за попередньою змовою групою осіб). Тривають комплексні заходи щодо притягнення зловмисників до відповідальності. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА