14:26 04.03.2024

Україна дискутує з Бельгією щодо розподілу EUR1,7 млрд від заарештованих російських активів - Шмигаль

2 хв читати
Україна дискутує з Бельгією щодо розподілу EUR1,7 млрд від заарештованих російських активів - Шмигаль

Бельгія розблокувала EUR1,7 млрд доходів від російських активів, частина з яких піде на підтримку українських біженців, частина - на фінансування потреб України, дискусія про їх розподіл триває, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у понеділок.

"Доходи від використання російських активів є в Бельгії. Бельгія задекларувала, що вони отримали до бюджету, і це вже їхні доходи, EUR1,7 млрд. Ці EUR1,7 млрд розподілено частково на підтримку українських біженців у Євросоюзі, частково Бельгія готова профінансувати українські потреби, зокрема й оборонні", - сказав він на пресконференції в понеділок у Києві.

За словами Шмигаля, він і президент України Володимир Зеленський уже обговорювали це питання з прем'єр-міністром Бельгії Александером де Кроо під час візиту останнього до Києва.

"Безумовно, не всі деталі я можу зараз озвучити, але Бельгія готова нас потужно підтримати, зокрема й за ці гроші. Але, безумовно, ці гроші порівняно з EUR200 млрд, які заблоковані на рахунках у Бельгії, незначні", - зазначив прем'єр-міністр.

Він повідомив, що вже обговорював разом із де Кроо ефективність використання коштів від російських активів для підтримки українців усередині країни та поза нею, зазначивши, що це "дискусійне питання", робота над яким триватиме під час наступного візиту до Брюсселя.

"І цього року, я впевнений, ми частину цих грошей отримаємо для ефективного використання", - додав Шмигаль.

"Але загалом Бельгія готова разом із партнерами розглядати можливість конфіскації російських активів і передання їх Україні. Ось ці механізми ми якраз протягом року будемо опрацьовувати. Розпочнемо ми цю роботу з весняних зустрічей на базі МВФ і Світового банку у Вашингтоні й далі продовжуватимемо на всіх майданчиках, включно з нашою конференцією з відновлення в Берліні, я вважаю, що це має бути ключовою темою (...)", - резюмував прем'єр-міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА