12:46 07.03.2024

Деякі країни ЄС не видають Україні підозрюваних у тероризмі та корупції, але можуть переконатися в безпеці їх тримання тут - генпрокурор

2 хв читати
Деякі країни ЄС не видають Україні підозрюваних у тероризмі та корупції, але можуть переконатися в безпеці їх тримання тут - генпрокурор

Україна з початку повномасштабної агресії РФ відправила майже 700 запитів на екстрадицію, відмови деяких країн Європейського Союзу у видачі підозрюваних, зокрема у воєнних злочинах, зумовлені побоюваннями щодо умов тримання та безпеки в Україні, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін в інтерв'ю виданню The Guardian.

"Україна порушує питання перед 10 країнами-членами ЄС, щоб вони дозволили екстрадицію підозрюваних, зокрема в приналежності до приватної військової компанії "Вагнер", а також обвинувачених у масштабній корупції", - ідеться в статті, розміщеній на сайті видання.

За інформацією The Guardian, український генпрокурор не уточнив країн-членів ЄС, які занепокоєні умовами тримання підозрюваних в Україні, однак, як пише видання, нещодавно Франція, Австрія та Фінляндія відмовили Україні у видачі підозрюваних.

Посилаючись на слова генпрокурора, видання повідомляє, що українські суди з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну видали майже 700 постанов про екстрадицію. Один із запитів, як зазначають у статті, стосується видачі підозрюваного в тероризмі Яна Петровського, причетного до ПВК "Вагнер", який в'їхав до Фінляндії під чужим ім'ям. Суд у Фінляндії, як нагадує видання, відмовив у його видачі. Також The Guardian пише, що Австрія і Франція нещодавно відмовили Україні у видачі підозрюваних у розкраданні колишнього керівника банку, ексдепутата і бізнесмена.

"Звісно, ми всі розуміємо, що рішення про екстрадицію ухвалює суд. Але бачимо, що деякі країни... чинять опір (екстрадиції - ІФ-У) через їх власне розуміння умов тримання, які ми покращуємо. І я говоритиму про це (міністрам юстиції - ІФ-У)", - сказав Костін.

Посилаючись на слова генпрокурора України, The Guardian пише, що країни можуть переконатися в тому, що екстрадованих підозрюваних триматимуть у центрі та на заході України, далеко від лінії фронту.

"Умови (тримання) відповідатимуть правилам і стандартам Європейського Союзу й особливо Європейської конвенції з прав людини... Україна запросить ті держави, які вагаються в питанні екстрадиції, відвідати країну й особисто переконатися в умовах тримання підозрюваного", - заявив Костін. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА