17:48 15.03.2024

Рада ЄС 18 березня схвалить EUR5 млрд євро військової допомоги Україні

2 хв читати
Рада ЄС 18 березня схвалить EUR5 млрд євро військової допомоги Україні

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу в понеділок затвердять рішення про створення Українського фонду допомоги в розмірі 5 млрд євро.

Про це в п'ятницю у Брюсселі журналістам повідомив високопоставлений європейський чиновник. "Домовленості про Український фонд у межах чинного механізму Європейського фонду миру на суму в 5 млрд євро вже готові. Крім того, є можливості для його подальшого збільшення, якщо в цьому буде необхідність і реагуючи на потреби України за згоди 27 країн", - повідомив він.

Високопоставлений чиновник назвав три основні складові, на які буде виділено ці 5 млрд євро. "Перше - це продовження роботи військової допоміжної місії ЄС, друге - це продовження відшкодування витрат за постачання з власних запасів та односторонні закупівлі військового обладнання, яке доступне на ринку, і третє, найголовніше, - за постачання спільно закупленого у європейської плюс норвезької оборонної промисловості військового обладнання", - перерахував він.

Співрозмовник журналістів також озвучив конкретні суми, які підуть на фінансування цих складових. "0,5 млрд євро піде на військову допоміжну місію, 1 млрд євро - на спільні закупівлі в європейського військово-промислового комплексу та Норвегії і 3,5 млрд закриють інші постачання – постачання із запасів та односторонні закупівлі", - повідомив високопоставлений європейський чиновник.

"Це рішення буде схвалено, чим ми надішлемо сильний сигнал Україні про нашу триваючу військову підтримку стільки, скільки знадобиться. Це сигнал Росії про те, що в Європі немає жодної втоми (від війни), і ми продовжуємо підтримувати Україну і, певною мірою, це сигнал Вашингтону", - сказав він.

За словами співрозмовника журналістів, далі, після того як рішення буде схвалено Радою ЄС, найближчими тижнями, "а це квітень, високий представник підготує і представить державам-членам різні індивідуальні заходи допомоги, щоб пожвавити цей механізм, щоб він запрацював якомога швидше".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА