22:27 24.03.2024

Група ДТЕК втратила через атаку РФ 50% генерації, у неділю ввела екстрені відключення у Кривому Розі

2 хв читати

Група ДТЕК, найбільша приватна енергетична компанія України, в останню комплексну атаку Росії в ніч з 21 на 22 березня втратила 50% своїх потужностей, що генерують, такі результати оцінки втрат повідомив гендиректор компанії YASNO Сергій Коваленко.

"Група ДТЕК втратила 50% своїх потужностей, що генерують. Можна сказати вже офіційно цю інформацію. Ми всі знаємо, які пошкоджені були вузли і так далі", - сказав він в ефірі національного телемарафону.

Він зазначив, що за наявною інформацією на ранок неділі, майже всі області та всі міста України були вже загоєні, зокрема, у суботу світло повернули у всій Дніпропетровській області, а в неділю – на Одещину, хоча залишаються проблеми у Харкові, де були найбільші ушкодження від обстрілу.

Однак увечері Коваленко повідомив у Facebook, що було введено екстрені обмеження у Кривому Розі та районі за командою "Укренерго".

"Після останніх обстрілів енергосистема має знижену потужність і не витримує. Тому Укренерго дало команду обмежити споживання. Колеги розраховували, що впораються тільки за рахунок бізнесу, але цього не вистачило, треба обмежувати і населення. Енергетики працюють, щоб відновити постачання світла якнайшвидше", – зазначив гендиректор YASNO.

За його словами, на оцінку термінів та вартості відновлення потрібно ще кілька днів.

"З того, що я знаю за тими ж генеруючими потужностями ДТЕК, або з якихось розподільчих, я можу сказати, що відновлення займе не день, не тиждень і навіть не місяць, а займе місяці", - зазначив Коваленко.

Він пояснив такі серйозні проблеми від останньої російської атаки тим, що її було здійснено комплексно. "Били по двох частинах енергосистеми: по-перше, це генеруюча частина і, по-друге, це розподільна. Якщо почати з потужностей, що генерують, вразили кілька типів генеруючих потужностей, у тому числі був уражений гідрогенеруючий об'єкт ("ДніпроГЕС"). друге, дуже багато потрапили в так звані мережеві вузли, трансформатори та інше", - уточнив гендиректор YASNO.

Відповідаючи на питання про ефективність захисту, Коваленко заявив, що "коли ракета потрапляє зверху вниз у машзал або в інший об'єкт на територію ТЕЦ, там, звичайно, нічого не поробиш".

Водночас, за його словами, у якихось розподільних вузлах, які були частково сховані під землю та накриті на 100% бетонними куполами, є результатом інший.

Підсумовуючи, Коваленко наголосив, що нинішній стан об'єктів для відновлення гірший, ніж було минулого року, висловивши надію на допомогу міжнародної спільноти спільно з Міненерго.

"І нам, усім енергетикам, доведеться починати наново, але з гіршої позиції", - сказав гендиректор YASNO.

На його думку, коли прийде літо, може виникнути фізичний дефіцит електроенергії через брак генерації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА