18:32 01.04.2024

Новий комісар Ради Європи з прав людини О'Флаерті вступив на посаду й заявив про плани приїхати в Україну

2 хв читати

Новий комісар Ради Європи з прав людини Майкл О'Флаерті в понеділок обійняв посаду й заявив про намір здійснити свій перший візит як комісар в Україну, повідомляється на сайті Ради Європи.

"Я не можу придумати нічого більш термінового, ніж усунення наслідків повномасштабного вторгнення Росії в Україну для прав людини, воно викликало жахливі людські страждання й руйнування", - сказав О'Флаерті у своїй промові.

Комісар також визначив інші сфери, де терміново потрібен сильніший захист прав людини, включно з кліматичною кризою, управлінням штучним інтелектом, свободою вираження поглядів, міграцією та зростанням мови ненависті, зокрема антисемітизмом і антимусульманськими нападами.

Значна частина порядку денного комісара також буде присвячена виведенню боротьби маргіналізованих верств населення та жертв дискримінації на передній план дискусій з прав людини. Також комісар наголосив на своєму намірі зосередити увагу на молоді, соціально-економічних правах і правозахисниках, а також використовувати свій мандат для сприяння виконанню рішень Європейського суду з прав людини.

"Я вступаю в цю нову роль із почуттям великої відповідальності, а також із глибокою вдячністю і повагою до роботи моєї попередниці Дуні Міятович. Права людини охоплюють усі аспекти нашого життя. У той час, коли вони стикаються з численними проблемами, ми маємо знову взяти на себе зобов'язання вплести їх у тканину нашого суспільства. Це потребуватиме узгоджених зусиль, і я маю намір відіграти роль у міру своїх можливостей, супроводжуючи і захищаючи правовласників у всіх державах - членах ЄС", - заявив О'Флаерті.

Як повідомлялося, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) обрала представника Ірландії, голову Агентства ЄС з фундаментальних прав Майкла О'Флаерті комісаром з прав людини в січні цього року. Він став п'ятим комісаром Ради Європи з прав людини, змінивши Дуню Міятович (2018-2024 роки), Нільса Муйжнієкса (2012-2018 роки), Томаса Гаммарберга (2006-2012 роки) та Альваро Хіль-Роблес і Хіль-Дельгадо (1999-2006 роки). Мандат комісара триває шість років і не підлягає продовженню.

О'Флаерті раніше обіймав посаду директора Агентства ЄС з основних прав (2015-2023 рр.), члена Комітету ООН з прав людини (2004-2012 рр.), головного комісара Управління з прав людини в Північній Ірландії (2011-2013 рр.), а також був на різних посадах в Управлінні верховного комісара з прав людини, зокрема під час організації операцій у Сьєрра-Леоне та Боснії і Герцеговині.

Комісар з прав людини є незалежною та неупередженою позасудовою інституцією, заснованою 1999 року Радою Європи для сприяння підвищенню обізнаності й поваги до прав людини в державах - членах організації. Обирається ПАРЄ з трьох запропонованих Комітетом міністрів кандидатур строком на шість років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА