19:36 02.04.2024

Обсяги продажу сільгоспземель в Україні в лютому зросли на 50% - KSE Агроцентр

2 хв читати
Обсяги продажу сільгоспземель в Україні в лютому зросли на 50% - KSE Агроцентр

В Україні в лютому 2024 року було укладено 9,6 тис. угод купівлі-продажу земель сукупним обсягом 22,0 тис. га, що на 50% більше, ніж у січні цього року, наголошується в аналітичному огляді ринку земель в Україні, підготовленому Київською школою економіки (KSE Агроцентр) спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (USAID Агро).
За інформацією аналітиків, попередній максимум купівлі-продажу сільгоспземель після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну було зафіксовано в грудні 2023 року, коли було укладено 8,2 тис. угод обсягом 19,8 тис. га. Лідерами ринку земель із початку 2024 року є Полтавська (3,7 тис. га), Дніпропетровська (2,7 тис. га) і Кіровоградська (2,0 тис. га) області.
"З моменту відкриття ринку земель для юридичних осіб 266 компаній скористалися правом купівлі сільськогосподарської землі, з яких 223 компанії придбали принаймні одну ділянку в лютому 2024 року. Загалом активність юридичних осіб на ринку зростає. Якщо, відповідно до уточнених даних, у січні юрособи придбали 507 ділянок сукупною площею 1,5 тис. га, то в лютому юрособи придбали вже 1,2 тис. земельних ділянок сільськогосподарського призначення сукупною площею 3,5 тис. га. Отже, частка участі юридичних осіб на ринку сільгоспземель у лютому становила 15,8%, проти 10,3% у січні 2024 року", - наголошується в дослідженні.
Переважна більшість земель, придбаних юридичними особами за перші два місяці 2024 року, - це колишні підмораторні землі. 40% від сукупної площі ділянок, проданих від початку цього року, розташовані в Полтавській області. До трійки регіонів-лідерів за активністю юросіб входять прифронтові Сумська (10%) і Харківська (7%) області.
Ціни купівлі-продажу сільськогосподарських земель зберігають стабільність. Середньозважена ціна гектара в лютому 2024 року становила 41,6 тис. грн проти 41,7 тис. грн/га в січні 2024 року, а середньозважена ціна гектара земель для ведення товарного сільгоспвиробництва становила 42,5 тис. грн проти 42,2 тис. грн/га в січні, уточнили дослідники.
Водночас у 50% транзакцій за участю фізичних осіб ціна продажу сільгоспземель не перевищувала нормативної грошової оцінки більш як на 0,9%, тоді як в угодах, укладених юридичними особами, у 50% випадків ціна угоди перевищувала її більше ніж на 50%.
"Така розбіжність може свідчити або про те, що юрособи готові платити вищу ціну за сільськогосподарські землі, або про те, що юрособи більш мотивовані відображати реальну ціну угоди в офіційних документах, замість зазначення мінімально допустимої ціни з доплатою різниці в готівковій формі", - резюмував експерт KSE Агроцентр Роман Нейтер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

Україна стане членом НАТО після перемоги у війні - Зеленський

У Мінветеранів анонсували запуск Е-посвідчення для ветеранів у "Дії" через два місяці

Реконструкція нежитлових об'єктів поруч із ТРЦ Ocean Mall не стосуватиметься будівлі з "літаючою тарілкою" - Мінвідновлення

Зеленський і Столтенберг відвідали Національний університет оборони

Генпрокурор: Слідство має підстави вважати умисним вибір офіцерів РФ вдарити по Одесі саме "Іскандером" із касетним боєзарядом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА