00:05 04.04.2024

На станції "Академік Вернадський" відбулася зміна антарктичних експедицій – НАНЦ

2 хв читати

На станції "Академік Вернадський" відбулася зміна річних експедицій: 28-та Українська антарктична експедиція вирушає додому після року роботи на крижаному континенті, а на її місце "заступає" команда 29-ї УАЕ, повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

У вівторок, 2 квітня, відбулася офіційна частина перезмінки. Голова 28-ї УАЕ Богдан Гаврилюк віддав керівнику 29-ї Юрію Отрубі символічний ключ від "Вернадського", а також вони підписали акт приймання-передачі станції. Потім на флагштоку відбулася зміна синьо-жовтих прапорів.

В середу, 3 квітня, учасники 28-ї зимівлі покинули станцію. Найближчим часом український криголам "Ноосфера" доставить їх, а також учасників сезонної експедиції до Чилі. Звідти полярники добиратимуться в Україну літаками та наземним транспортом.

Повідомляється, що 28-та УАЕ має 14 учасників. Цілий рік вони проводили в Антарктиці дослідження за трьома основними напрямами (метеорологія, біологія, геофізика) та підтримували діяльність станції. Зокрема, здійснювали спостереження за магнітним полем Землі, іоносферою, глобальною грозовою активністю, озоновим шаром, погодними показниками, живим світом Антарктики тощо. Важливо, що завдяки вдосконаленню зв'язку та логістики, а також використанню дронів, експедиції вдалося значно розширити географію польових досліджень у морі та провести більш повні спостереження за птахами та ссавцями.

Усі згадані завдання продовжить виконувати 29-та УАЕ, у якій теж 14 учасників та учасниць. У більшості досліджень надзвичайно важлива безперервність, адже частина рядів даних на нашій станції є найдовшою в Антарктиці. Саме такі дані сьогодні дають змогу вченим з усього світу відстежувати, як змінилася Антарктика за останні 80 років, і робити прогнози на майбутнє.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна планує більше залучати до розмінування жінок - Свириденко

Унаслідок ворожих ударів по Харкову одна людина загинула, дев’ятеро постраждали - Синєгубов

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

Україна стане членом НАТО після перемоги у війні - Зеленський

У Мінветеранів анонсували запуск Е-посвідчення для ветеранів у "Дії" через два місяці

Реконструкція нежитлових об'єктів поруч із ТРЦ Ocean Mall не стосуватиметься будівлі з "літаючою тарілкою" - Мінвідновлення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА