03:40 08.04.2024

Еквадор здійснив наліт на посольство Мексики в Кіто

2 хв читати
Еквадор здійснив наліт на посольство Мексики в Кіто

Поліція Еквадору увірвалася в посольство Мексики в Кіто, щоб заарештувати колишнього віцепрезидента за звинуваченням у корупції, повідомляє Reuters.

Як повідомляється, у п'ятницю пізно ввечері важкоозброєні поліцейські в балаклавах увірвалися до посольства Мексики, щоб заарештувати Хорхе Гласа, колишнього віцепрезидента Еквадору, якого розшукують за звинуваченням в отриманні хабара.

Глас мешкає в посольстві з грудня, після того як попросив притулку в північноамериканській країні, який Мексика надала тільки в п'ятницю.

Еквадор, який на початку березня попросив у Мексики дозволу увійти до посольства, щоб затримати Гласа, стверджує, що пропозиція про притулок була "незаконною, оскільки, згідно з міжнародним правом, людям, яким висунуто звинувачення, притулок надаватися не повинен".

Мексика, президент якої Андрес Мануель Лопес Обрадор після рейду негайно призупинив відносини з Еквадором, заявила, що уважно вивчила справу Гласа.

Арешт завершив тиждень зростаючої напруженості між двома латиноамериканськими країнами, після того як Кіто оголосив мексиканського посла персоною нон грата.

Глас, який був віце-президентом в уряді Рафаеля Корреа з 2013 до 2017 року, був двічі засуджений у справах про корупцію, і зараз йому висунуто нові звинувачення в нецільовому використанні державних ресурсів. Востаннє його звільнили в листопаді 2022 року, але Гласу висунули нові звинувачення в нецільовому використанні коштів, зібраних для допомоги у відновленні прибережної провінції Манабі після руйнівного землетрусу 2016 року. У грудні його адвокати подали апеляцію на рішення судді відправити його назад до в'язниці, стверджуючи, що його життю може загрожувати небезпека, але її відхилили.

У суботу уряди всіх країн Латинської Америки, включно з Бразилією і Колумбією, що займають ліві позиції, та Аргентиною і Уругваєм, що займають праві позиції, виступили з різкою критикою арешту Гласа.

Міністерство закордонних справ Мексики заявило, що подасть скаргу до Міжнародного суду ООН, а уряд лівого президента Колумбії Густаво Петро заявив, що домагатиметься захисту прав Гласа в Міжамериканській комісії з прав людини, заявивши, що його право на притулок було "по-варварськи порушено".

Вашингтонська Організація американських держав заявила, що буде скликана сесія постійної ради організації для обговорення необхідності суворого дотримання міжнародних договорів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль про розблокування вантажопотоку на українсько-польському кордоні: сподіваємося, ми перегорнули цю сторінку у відносинах із Польщею

Керівника угруповання з переправлення ухилянтів за кордон екстрадовано з Болгарії

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Латвія передасть Україні новий пакет військової допомоги, який допоможе поліпшити ППО - прем'єр

У Києві відкрили перший центр рекрутингу української армії

Кабмін виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів - Шмигаль

Житлову субсидію на неопалювальний сезон для більшості українців буде перепризначено автоматично - Мінсоцполітики

Країни G7 знижуватимуть залежність від Росії в галузі атомної енергії - заява

Між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" розпочався демонтаж залізобетонних тюбінгів - КП "Київський метрополітен"

Суд дозволив зняти з митрополита Павла електронний браслет, але не відлучатися з місця проживання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА