06:16 10.04.2024

В Австрії заарештовано контррозвідника, що був подвійним агентом Кремля, та пов'язаного з розкритою в Британії російською шпигунською групою

2 хв читати
В Австрії заарештовано контррозвідника, що був подвійним агентом Кремля, та пов'язаного з розкритою в Британії російською шпигунською групою

Влада Австрії скликала позачергове засідання Ради національної безпеки у вівторок, викликане арештом наприкінці березня 61-річного Егісто Отта, австрійського контррозвідника, який імовірно працював на Росію, повідомляє у вівторок Bloomberg.

"Ситуація з безпекою в республіці має бути оцінена і прояснена", - заявив минулого тижня канцлер Карл Нехаммер. "Ми повинні запобігти загрозі для нашої країни з боку російських шпигунських мереж шляхом проникнення або використання політичних партій або мереж".

Міністр юстиції Альма Задич минулого тижня заявила, що юридичні лазівки, які дають змогу шпигувати - якщо це не спрямовано проти Австрії, - мають бути посилені.

"Випадок з Оттом ще більше посилює підозри, які західні спецслужби плекають до своїх австрійських партнерів", - сказав Маркус Хау, аналітик із геополітичних ризиків у VE Insight. "Він зміг отримати доступ до секретної інформації з вражаючою легкістю. Подібна благодушність не вселяє оптимізму".

Прокурори розслідують зв'язки Отта з Росією з 2017 року, коли він почав відстежувати переміщення перебіжчика з Кремля, ідеться в копії 86-сторінкового ордера на арешт, з яким ознайомилося агентство Bloomberg. За словами слідчих, після короткочасного відсторонення від роботи і переведення на іншу посаду він продовжував торгувати секретною інформацією за гроші.

В ордері на арешт стверджується, що, крім іншого, Отт:

Надав секретну інформацію втікачу Яну Марсалеку, якого розшукують за шахрайство і підозрюють у зв'язках із російськими спецслужбами

Передав дані мобільних телефонів кількох високопоставлених австрійських чиновників

Збирав інформацію про людей, які становлять інтерес для Росії, і поділився деякими з цих даних із Марсалеком

Надав Марсалеку віденську адресу журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва. Пізніше група на замовлення Марсалека проникла у квартиру Грозєва, де викрала ноутбук і USB-накопичувач.

Допомогли Марсалеку переправити в Москву вкрадений ноутбук SINA - пристрій, який використовують європейські уряди для передачі зашифрованої інформації

Підготували аналіз із рекомендаціями щодо поліпшення ситуації після вбивства 2019 року чеченського дисидента в Берліні на замовлення російської влади.

Ордер на арешт Отта було видано тільки після того, як минулого місяця британські прокурори розкрили нову інформацію, що пов'язує австрійця з ширшою європейською шпигунською мережею, пов'язаною з Марсалеком. Отт був дружний з іншим австрійським агентом-втікачем, який допоміг Марсалеку втекти, імовірно в Білорусь або Росію.

Раніше повідомлялося, що британська розвідка підозрює особу на ім'я Ян Марсалек, який  був більш відоміший як колишній операційний директор австрійської компанії Wirecard, у зв'язках і координації діяльності етнічної болгарської шпигунської групи, що діяла у Великій Британії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА