12:36 16.04.2024

The Reckoning Project подав позов в Аргентині у зв'язку з катуванням українця росіянами

2 хв читати

Ініціатива українських і міжнародних журналістів та юристів з документування воєнних злочинів The Reckoning Project подала кримінальний позов до Федерального Суду Аргентини.

"Цим позовом потерпілий пан М (ім'я не розголошується з міркувань безпеки) звертається до Федерального Суду із запитом розслідувати катування, які до нього застосували ідентифіковані та не ідентифіковані російські посадовці та пов'язані з ними особи, які самі його катували, а також допомагали застосовувати катування", - ідеться в пресрелізі проєкту, переданому агентству "Інтерфакс-Україна".

"Свідчення пана М у позові демонструють практики катувань електрострумом під час затримання росіянами в одному з окупованих ними українських міст. Вони підтверджуються знахідками міжнародних організацій, зокрема ООН, які задокументували схожі випадки катувань, що застосовувалися до інших осіб на території того самого об'єкта, де утримували пана М", - ідеться в релізі.

Наталя Гуменюк, українська журналістка, співзасновниця проєкту та директорка Лабораторії журналістики суспільного інтересу зазначає, що численні докази катувань цивільних в Україні вимагають від міжнародної спільноти підтримати правосуддя.

"Протягом останніх двох років лише нашій відносно маленькій команді довелося поспілкуватися з кількома сотнями тих, хто пережив воєнні злочини в Україні. Ми задокументували більш як сотню свідчень людей, яких викрадали, утримували в нелюдських умовах, катували, а до кількох десятків із них застосовували електрострум. Історія пана М, на жаль, одна з багатьох. Ми не можемо очікувати, що одна правова система здатна впоратися з такою кількістю злочинів, про що йдеться і в заяві ООН. Для нас, українців, аргентинська експертиза судів є одночасно і закликом до міжнародної підтримки у відстоюванні верховенства права, і надією, що правосуддя можливе", - каже вона.

Британсько-сирійський адвокат Ібрагім Олабі, який керував командою проєкту у справі за цим позовом, зазначає: "Міжнародні злочини можуть бути вчинені в одній країні, але через міжнародні угоди світова спільнота чітко дала зрозуміти, що вони мають стосуватися всіх держав. Сьогодні ми закликаємо серйозне судочинство Аргентини, яка як ніхто розуміє такі звинувачення, ретельно розслідувати ці жахливі порушення".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА