14:39 16.04.2024

Виплату 70 тис. військовим "на нулі" може бути покрито коштом податків і ОВДП - Гетманцев

2 хв читати
Виплату 70 тис. військовим "на нулі" може бути покрито коштом податків і ОВДП - Гетманцев

Уряд зможе забезпечити доплату в розмірі 70 тис. грн для військовослужбовців і поліцейських, які виконують бойові завдання на першій лінії фронту, за рахунок податкових надходжень та емісії облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), вважає голова комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Щодо безглуздої дискусії про те, вистачить чи ні у нас (а значить, у держави) грошей на підвищення виплати військовим "на нулі" або у зв'язку із загибеллю, є проста й однозначна відповідь: вистачить", - написав він у телеграм-каналі у вівторок.

"Перше. За рахунок податків, які ми всі разом із готовністю і розумінням будемо сплачувати в обсязі, необхідному нашим військовим. Стільки, скільки буде потрібно.(...) Друге. За рахунок внутрішнього боргу, тим більше тут є куди рухатись в плані залучення ресурсу, насамперед, банків", - додав голова комітету.

Гетманцев також прокоментував ідеї, які стали популярними серед деяких користувачів мережі інтернет, зокрема - перерозподіл бюджетних коштів, призначених на підтримання роботи загальнонаціонального телемарафону, на Збройні сили України, а також скорочення державного апарату для зменшення витрат на зарплати чиновникам.

"Скажу так, минулого року поточне утримання війська за загальним фондом державного бюджету коштувало 5 млрд. грн. на день. Ви можете самі порахувати, скільки днів війни ми можемо профінансувати, намагаючись зекономити декілька мільярдів гривень на ефемерних державних видатках.

"Так, звісно, і це гроші, але це відверта дичина, коли вказують на ці кошти як на рішення", - вказав Гетманцев.

Водночас голова комітету наголосив, що в будь-якому разі Україні слід уникати фінансування за рахунок емісії гривні.

"Тому що бюджетна емісія провокує інфляцію і девальвацію. І так, це теж податок, але податок нечесний, і податок, який відчутно б'є по найменш захищеним громадянам та економіці. Емісія - це точно остання опція, яка буде "на столі", - резюмував політик.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 12 квітня встановив доплату військовослужбовцям і поліцейським, які виконують бойові (спеціальні) завдання на лінії бойового зіткнення з противником на відстані першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) у розмірі 70 тис. грн за кожні 30 днів (сумарно обчислених) виконання таких завдань.

Джерело в уряді уточнило агентству "Інтерфакс-Україна", що в держбюджеті-2024 наразі джерел для виплат цих коштів немає, тому, з високою часткою ймовірності, потрібно буде внести до парламенту поправки до держбюджету-2024 із пропозиціями щодо додаткових видатків і джерел їхнього фінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА