16:11 17.04.2024

Колишню Арку дружби народів у Києві можуть демонтувати - Мінкультури

3 хв читати
Колишню Арку дружби народів у Києві можуть демонтувати - Мінкультури

Міністерство культури та інформаційної політики України своїм наказом визнало такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, монумент "Арка Свободи українського народу" (колишня Арка дружби народів) у Києві у Хрещатому парку.

"Арка дружби народів у Києві, встановлена у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу. Попри перейменування Київською міською радою в Арку Свободи українського народу монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми", - ідеться в повідомленні, опублікованому на сайті відомства в середу.

"Утілений у монументі міф про "возз’єднання" двох "братніх" народів не відповідає історичним реаліям. А в умовах широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування "законності" путінських територіальних претензій", - додали в Мінкультури.

Як повідомлялося, 29 березня відповідний висновок зробила експертна комісія Українського інституту національної пам'яті (УІНП). "Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов'язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією (встановлена 1982 р. з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року), належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу", - ідеться у висновках експертної комісії.

Зазначено, що, незважаючи на перейменування об'єкта на Арку Свободи українського народу, монумент репрезентує радянські ідеологеми й конотації, тому становить загрозу національній безпеці України.

2 квітня в УІНП заявили, що питання трансформації простору на місці розташування арки в Києві має розглядатися на основі широкого суспільного діалогу.

Раніше голова УІНП Антон Дробович зазначав, що є кілька варіантів майбутнього арки: демонтаж усього ансамблю з перенесенням усіх елементів до музею та одночасно публічний конкурс проєктів щодо того, що буде замість нього; демонтаж і перенесення до музею фігуративної частини ансамблю (монумент Переяславської ради) з обов'язковим глибоким переозначенням самої металевої арки. Він висловив думку, що якщо залишити все як є, то врешті-решт це може призвести до "самосуду" над монументом.

Дробович називав гарною ідею переформатування Арки свободи українського народу на веселку, і що таке мистецьке рішення виразно відокремило б Україну і від сучасної Росії, в якій представників ЛГБТК+ спільнот переслідують.

У січні 2024 року робоча група Київської міської державної адміністрації ухвалила рішення зберегти арку й запропонувала Міністерству культури та інформаційної політики України зарахувати її до об'єктів монументального мистецтва. У відповідь на запит "ВВС Україна" в КМДА заявили, що арка є пам'яткою історії місцевого значення, які, згідно з законом, заборонено зносити, змінювати чи переносити. Переносити арку в будь-якому разі нікуди, оскільки ні музею тоталітаризму, ні музею радянської історії в Україні наразі не існує. Київська міська рада також не ухвалювала рішення про демонтаж арки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА