06:10 22.04.2024

У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

2 хв читати
У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

Компанія Kaffa Roastery з Гельсінкі представила кавовий бленд, розроблений штучним інтелектом, у рамках експерименту, під час якого сподіваються, що технології зможуть полегшити навантаження в секторі, що традиційно пишається ручною працею, повідомляє Associated Press.

Бленд - підібрана штучним інтелектом суміш із чотирьох видів зерен, серед яких переважає бразильський сорт Fazenda Pinhal, - став результатом спільного проєкту Kaffa Roastery, третьої за величиною компанії, що займається обсмажуванням кави у Фінляндії, та місцевої консалтингової компанії Elev, що спеціалізується на ШІ.

"Використовуючи моделі, подібні до ChatGPT і Copilot, ШІ було доручено створити суміш, яка ідеально відповідала б смакам шанувальників кави, розсуваючи межі звичних смакових поєднань", - ідеться в повідомленні Elev.

Керуючий директор і засновник Kaffa Roastery Сванте Хампф розповів у суботу The Associated Press, що партнери хотіли перевірити, як АІ та його різні інструменти можуть допомогти в обсмажуванні кави - традиційній ремісничій професії, що високо цінується у Фінляндії.

"Ми дали штучному інтелекту опис усіх наших сортів кави та їхніх смаків і доручили йому створити нову захопливу суміш", - сказав Хампф, демонструючи AI-conic на Гельсінському фестивалі кави, який щорічно збирає разом обсмажувальників і шанувальників кави.

 Крім того, що компанія вибрала суміш зерен з Бразилії, Колумбії, Ефіопії та Гватемали, вона також розробила етикетку для пакування кави і докладний опис смаку, в якому йдеться про те, що AI-conic - це "добре збалансована суміш солодощів і стиглих фруктів".

Гемпф зізнався, що був здивований тим, що ШІ "дещо дивно" обрала для створення суміші чотири різні види кавових зерен, а не два або три, як зазвичай, що дає змогу розрізняти смаки кави різного походження.

Однак після першого пробного обсмажування і сліпого тестування кавові експерти Kaffa зійшлися на думці, що технологічний бленд вийшов ідеальним і не потребує людських коригувань.

За словами представника компанії Elev Антті Мерілехто, "AI-conic - це наочний приклад того, як штучний інтелект може відкрити нові перспективи для досвідчених професіоналів" і запропонувати любителям кави нові смакові відчуття.

Цілком доречно, що AI-conic, був представлений цього тижня у Фінляндії, скандинавській країні з населенням 5,6 мільйона осіб, яка, за даними Міжнародної організації кави, споживає найбільше кави у світі - 12 кілограмів на душу населення на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА