Події

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Міністр оборони США Ллойд Дж. Остін ІІІ оголосив про виділення додаткових $6 млрд на пакет військової допомоги для України.

"Я також радий оголосити сьогодні про виділення додаткових $6 млрд у рамках нашої Security Assistance Initiative. Це дасть нам змогу закупити нові можливості для України в американської промисловості. Це найбільший пакет допомоги у сфері безпеки, який ми виділили на сьогодні", - заявив Остін на пресконференції після 21-го засідання Контактної групи з оборони України (формат "Рамштайн") у п'ятницю.

За словами глави Пентагону, до пакета допомоги увійдуть критично важливі ракети для українських систем ППО Patriot і NASAMS, додаткові системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання, а також "значна кількість" артилерійських боєприпасів і боєприпасів класу "повітря-земля", технічне обслуговування та підтримка.

"Таким чином, оголошення, зроблені цього тижня, відзначають незмінну прихильність Америки справі оборони України", - наголосив Остін.

За даними видання, пакет може бути остаточно узгоджений і оголошений уже в п'ятницю. Очікується, що міністр оборони США Ллойд Остін оголосить про нову допомогу під час віртуальної зустрічі в п'ятницю понад 50 країн, які входять до Контактної групи з оборони України.

Пакет буде частиною фінансування України в розмірі $61 млрд, підписаного президентом Джозефом Байденом у середу, і доповнює терміновішу допомогу в розмірі $1 млрд, оголошену Вашингтоном у середу на тлі інформації, що війська РФ перевершують українські за озброєнням і чисельністю, а російська військова промисловість працює на повну потужність. "Росіяни збираються працювати в три зміни на день 24/7... У них від 6% до 7% ВВП витрачається на армію, у нас - близько 3,2%", - заявив у середу керівник закупівель Пентагону Вільям ЛаПланте.

Також повідомляється, що виділення $1 млрд на негайну допомогу і ракети великої дальності послідувало за аналогічним кроком Великої Британії, яка оголосила про свій найбільший на сьогодні пакет допомоги Україні, що охоплює 1600 ракет і ще декілька Storm Shadow. Франція також відправила свої ракети SCALP.

Як повідомлялося, президент США Джозеф Байден у середу, 24 квітня, підписав закон, що передбачає виділення $61 млрд для допомоги Україні. 26 квітня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників прискорити військові постачання Україні, наголосивши, що вона продовжує мати шанси на перемогу в повномасштабній війні проти РФ. Генсек під час виступу на заході в Берліні 25 квітня сказав, що останніми місяцями "союзники з НАТО не надали підтримку, яку обіцяли" Україні.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ