13:43 20.05.2024

Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

2 хв читати
Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович зазначає, що меморіалізація російсько-української війни буде складною, але в Україні формується нова меморіальна мова світового рівня.

"Меморіалізація війни буде складною, і вона вже складна. Багато людей мають радянське розуміння практик меморіалізації, плюс нестача ресурсів. І почасти процес перетворюється в таке не дуже якісне меморіалізування", - сказав Дробович в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас він зазначив, що також з'являються й об'єкти нового рівня та нової меморіальної культури. Зокрема, у Вишгороді створено меморіал "Хрест героїв", в Ірпені нещодавно відкрили меморіал "Воля", є проєкт "Відкритий перелом" в Ірпені, а також відбувся конкурс архітектурних проєктів для меморіалізації в селі Ягідне.

"Мені прикро, що багато хто серед уряду і парламенту говорить про важливість цього напряму, але реально ніколи далі гасел не заходить. Я не бачив, щоб хоч одна політична сила натисла на бюджетний комітет для ухвалення якоїсь програми, наприклад, зі збереження старих козацьких цвинтарів або створення конкретних меморіальних проєктів, присвячених цій війні", - нарікає голова УІНП.

У свою чергу Дробович звернув увагу на те, що той факт, що в Україні з'явилися меморіали під час повномасштабної війни, є неймовірним. "У нас прилітають ракети, у нас по пів дня немає світла, у нас в руїнах лежать обласні центри, а ми примудряємося вже будувати меморіальні об'єкти. Під час Другої світової війни такого не було. Масова меморіалізація зайняла декілька десятиліть після війни", - зазначив посадовець.

Очільник УІНП наголосив, що, на його думку, щонайменше останні п'ять років в Україні формується нова меморіальна мова світового рівня.

"Наразі Україна фактично є місцем, яке доводить, що старі меморіальні мови та підходи не працюють як годиться, зокрема ті, відповідно до яких у всьому світі будувалися музеї, публічні простори, пам'ятники, що мали б розказати й застерегти від повторення війн і геноцидів у Європі та світі", - додав він.

Як повідомлялося, Дробович вважає за необхідне створити юридичну особу Музею історії російсько-української війни з ядром фахівців, які займалися б пошуками, складанням колекції та підготовкою концептуальних рішень. Водночас він не знає, чи достатньо для цього ресурсів.

Крім того, Дробович заявляє, що для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва, але його зведення можливе лише після стабілізації української економіки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих та двоє поранених внаслідок обстрілу ворогом Курахове

Число постраждалих внаслідок ворожих ударів надпотужними ФАБ-500 по Харкову зросло до п'яти, порушено справу

Вибухи в Миколаєві, пізніше повідомлять подробиці

Україна закликає не дати Росії стерти з лиця землі Часів Яр - посольство

Окупанти знищують Часів Яр "Солнцепьоками" - Генштаб

"ДТЕК" під'єднав жителів Шевченківського району Києва, які залишилися без світла внаслідок аварії на ПС

Кирило Тимошенко повідомив, що до нього приходили з обшуками у справі, до якої він не має стосунку

Зеленський у Брюсселі обговорив із прем'єром Словенії фіналізацію майбутньої двосторонньої безпекової угоди

У Києві через коротке замикання на трансформаторній підстанції 1 тис. споживачів без енергопостачання - Кличко

Президент Словаччини Пеллегріні вперше зустрівся із Зеленським і побажав якнайшвидшого і справедливого миру для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА