15:29 22.05.2024

ВР прийняла за основу законопроєкт про боротьбу з "чорними" кол-центрами

2 хв читати
ВР прийняла за основу законопроєкт про боротьбу з "чорними" кол-центрами

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №10190 "Про внесення змін до Кримінального кодексу (КК) України щодо встановлення відповідальності за електронно-комунікаційне шахрайство", повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос").

За його словами, на пленарному засіданні парламенту в середу законопроєкт підтримали 267 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Згідно з опублікованою Железняком інформацією, законопроєкт доповнює КК статтями: електронно-комунікаційне шахрайство (190-1), створення/керівництво електронно-комунікаційною шахрайською організацією та участь у ній (255-4), а також залучення до участі в електронно-комунікаційній шахрайській організації.

Він уточнив, що метою проєкту закону є посилення боротьби з "чорними" кол-центрами - шахраями, які завдяки заволодінню персональними даними вимагають у людей кошти.

"Під час розгляду поставив запитання, а які зараз статті так заважають правоохоронцям розслідувати ці злочини, але так само чудово допомагають СБУ та іншим це кришувати?", - додав нардеп.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, очікується, що його ухвалення забезпечить встановлення відповідальності за протиправне збирання, зберігання, обробку та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, зокрема індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації, з метою заволодіння чужим майном або набуття права на майно шляхом обману чи зловживання довірою з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій, створення, керівництва електронно-комунікаційною шахрайською організацією, а також за участь і залучення до участі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив "Формулу миру" із президентом Аргентини

Троє загиблих і п'ятеро поранених у результаті обстрілу окупантами села у Волноваському районі Донецької області касетними боєприпасами в день Саміту миру

Україна починає шлях до миру з позиції сили - президент Фінляндії

Президент Гани: Українська формула миру є ключовою рамкою для досягнення тривалого миру

Глава МЗС Саудівської Аравії: Серйозні переговори на шляху до миру потребуватимуть важких компромісів

Територіальні поступки України не принесуть мир - Каллас

Будь-який майбутній діалог із РФ має базуватися на міжнародному праві та статуті ООН, і саме Україна має вирішити, коли він стане можливим, - голова Європарламенту

Дуда: Україна має повне право захищати свій суверенітет у будь-який спосіб, який співвідноситься з міжнародним правом

Напад на Україну був незаконним, але одностороннє використання російських активів також незаконне - президент Кенії

Позиція Катару спирається на принципи ООН і недоторканність кордонів у вирішенні "українсько-російського конфлікту"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА