19:27 24.05.2024

У ЄС нагадали Республіці Сербській про санкції за сепаратизм

2 хв читати
У ЄС нагадали Республіці Сербській про санкції за сепаратизм
Фото: elements.envato.com

У Євросоюзі викликають занепокоєння ініціативи Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини, спрямовані на підрив єдності країни, заявив Петер Стано, офіційний представник глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

"На жаль, уже не вперше ми чуємо такі заяви. Європейський Союз і його держави-члени дуже ясно висловилися в грудні минулого року (на саміті ЄС - "ІФ-У"). Вони нагадали свої зобов'язання щодо Боснії і Герцеговини, у якої є європейська перспектива як єдиної суверенної країни. Держави Європейського Союзу заявили, що ЄС занепокоєний законодавством та ініціативами республіки, яка здійснює сепаратистські дії і загрожує єдності країни", - сказав прессекретар у п'ятницю на брифінгу в Брюсселі.

За його словами, "держави-члени наполягали на тому факті, що територіальну цілісність і конституційний порядок Боснії і Герцеговини мають поважати".

"Будь-які дії, що суперечать принципам, сформульованим державами-членами в їхній постанові, матимуть наслідки. У нас є санкційний режим щодо осіб, які підривають єдність і територіальну цілісність Боснії і Герцеговини. І в березні ми знову підтвердили дію цього санкційного режиму, який продовжили на додатковий період", - повідомив Стано.

Уряд Республіки Сербської на засіданні 23 травня оголосив про те, що протягом наступних 30 днів підготує угоду про мирне роз'єднання з Федерацією Боснії і Герцеговини (відомою також як Мусульмансько-Хорватська Федерація).

Ці два суб'єкти є складовими частинами федеративної держави Боснія і Герцеговина.

Голова уряду Республіки Сербської Радован Вишкович заявив, що ініціатива, запропонована на засіданні уряду, пов'язана з розглядом на Генеральній Асамблеї ООН резолюції про визнання подій у Сребрениці в 1995 році геноцидом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У рамках Саміту миру у Швейцарії відбулася дискусійна панель "Гуманітарний вимір. Звільнення полонених і депортованих осіб"

Війська РФ за добу завдали по Україні два ракетних і 38 авіаційних ударів із застосуванням 53 КАБів - Генштаб

У Мін'юсті очікують, що на першому етапі мобілізації серед ув'язнених до ЗСУ долучиться щонайменше 4 тис. добровольців - ЗМІ

Кулеба обговорив із секретарем Радбезу Вірменії Григоряном безпекові проблеми, що постали перед двома країнами

У Миколаєві в понеділок, 17 червня, тимчасово відключать водопостачання

Генпрокурор: Сподіваюся, що Саміт миру зміцнить зусилля світової спільноти в роботі з повернення цивільних і дітей, депортованих у РФ

Кількість боїв на всій лінії фронту зросла до 88, на покровському напрямку ворог атакував 36 разів

Країни Африки хочуть домогтися миру в Україні, але є питання якого - глава МЗС Швейцарії

Графіки погодинних відключень е/е працюватимуть у понеділок із 8:00 до кінця доби

Трюдо на Саміті миру оголосив про пакет заходів на суму $38,1 млн на підтримку України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА