19:36 10.06.2024

Харківська міська рада та Фонд Фостера проводять міжнародний архітектурний конкурс модернізації типового панельного житла

2 хв читати

У межах розроблення нової концепції генерального плану міста Харкова Фонд Нормана Фостера спільно з Харківською міською радою, Європейською економічною комісією ООН (UNECE), Arup та інститутом "Харківпроект" проводять міжнародний архітектурний конкурс модернізації житлових кварталів міста.

"Оголошений конкурс є частиною масштабного проєкту концептуального майстер-плану Харкова, над яким працює Фонд британського архітектора Нормана Фостера в рамках проєкту ООН для українських міст. Я закликаю якомога активніше подаватися на нього українських і міжнародних архітекторів", - повідомила директор департаменту лісів, землекористування та житлового господарства Європейської економічної комісії ООН Паола Деда під час конференції "Resilience, Reconstruction, Prosperity: Perspectives for Ukraine's Economy" в Берліні в понеділок.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в пресслужбі Харківської обласної державної адміністрації, внаслідок російської агресії пошкоджень зазнали понад 9 тис. будівель, половина з яких - житло, зруйновані 130 шкіл і 110 дитячих садочків, понад 160 тис. людей втратили дах над головою.

Оголошений конкурс є частиною масштабного проєкту концептуального майстер-плану Харкова, над яким працює Фонд британського архітектора Нормана Фостера на замовлення UNECE.

У фокусі конкурсу - найбільш густонаселений і найбільш постраждалий район Харкова, Салтівка, а точніше - Північна Салтівка.

"Цей конкурс шукає рішення, які усунути розрив між інноваційним дизайном і практичним застосуванням. Завдання полягає в тому, щоб розробити модульну систему, здатну модернізувати наявні бетонні панельні житлові будинки та поліпшити громадські простори, зосередивши увагу на створенні безпечних, енергоефективних і динамічних кварталів", - ідеться в релізі Фонду Фостера.

Модульні компоненти фасаду і даху, бомбосховища, а також інтеграція додаткових функцій на перших поверхах мають розглядатися як частина реконструкції. Система також має надавати рішення з відновлення серйозно пошкоджених будівель з оновленою, але при цьому місцевою архітектурною ідентичністю.

У Фонді Фостера зазначають, що з огляду на типову забудову житлових районів Харкова надалі знайдені рішення проєктів-переможців можуть бути екстрапольовані на інші житлові райони міста.

Після оголошення переможців відібрані пропозиції будуть доопрацьовані до робочого проєкту будівництва.

Крайній термін участі в конкурсі - 12 вересня 2024 року.

Як повідомлялося, Європейська економічна комісія ООН (UNECE) створила робочі групи #UN4Kharkiv і #UN4Mykolaiv і запросила міжнародних архітекторів допомогти цим містам розробити перспективні генеральні плани. Харкову допомагає Фонд британського архітектора Нормана Фостера, у Миколаєві роботу координує глобальна дизайнерська та архітектурна компанія One Works (Італія).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

23 червня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Через ракетну атаку РФ оголошено масштабну повітряну тривогу, у Києві працювала ППО

ЄС і Китай планують консультації щодо підвищення ставок європейського ввізного мита на імпорт електромобілів

Окупанти за день здійснили 30 обстрілів прикордоння Сумської області, зафіксовано 91 вибух

Президент Польщі Дуда під час візиту до Китаю обговорить питання безпеки в Європі, зокрема війну в Україні

Окупанти за добу здійснили 3200 обстрілів по території України - Генштаб

Від початку доби відбулося понад 130 бойових зіткнень, на покровському напрямку їхня кількість зросла до 44 - Генштаб

Американський авіаносець "Ейзенхауер", який протистояв атакам хуситів, покине Червоне море

У Черкаській області поліцейські затримали підозрюваного у вбивстві малолітньої дитини

Ракета, спрямована РФ на Одесу, втратила боєздатність над акваторією Чорного моря

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА