Події

ЄС підписав перші гарантійні угоди на EUR1,4 млрд і цим запустив Ukraine Investment Framework

Європейський Союз на полях Конференції з відновлення України (URC2024) у Берліні у вівторок підписав перші гарантійні угоди з міжнародними фінансовими організаціями та банками розвитку на загальну суму EUR1,4 млрд у рамках інвестиційного компонента програми Ukraine Facility - Ukraine Investment Framework, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

"Нові угоди складаються з EUR1 млрд кредитних гарантій і EUR400 млн змішаних фінансових грантів", - повідомило Міністерство економіки України.

Віцепрезидент IFC з групи Світового банку по Європі, Латинській Америці та Карибському басейну Альфонсо Гарсія Мора уточнив агентству "Інтерфакс-Україна", що у випадку IFC йдеться про EUR350 млн кредитних гарантій.

Як зазначає Мінекономіки, програми спрямовані на транспортний і муніципальний сектори, доступ до фінансування для малих і середніх підприємств (МСП), зокрема тих, що постраждали від військових дій у деокупованих і прифронтових регіонах.

"Щоб зростання (економіки - ІФ-У) продовжувалось, нам потрібно швидко відновлювати зруйноване, зокрема енергетичну інфраструктуру, яку останні місяці нещадно нищить ворог, але найголовніше - нам треба залучати інвестиції в приватний сектор, допомагати бізнесу працювати й розвиватися.

Якраз цьому сприятимуть перші угоди на EUR1,4 млрд, підписані з міжнародними та двосторонніми фінансовими інституціями в рамках Ukraine Investment Framework", - прокоментувала угоди перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Мінекономіки на своєму сайті навело повний перелік програм, які, як очікується, розблокують EUR6 млрд інвестицій для країни. Серед них, зокрема, ініціативи на підтримку приватного бізнесу шляхом більшої доступності фінансування для МСП і забезпечення термінової підтримки компаніям, які постраждали від війни. На цей напрям ЄС надає EUR190 млн гарантії та EUR10 млн інвестиційних грантів через Європейський інвестиційний банк (ЄІБ).

На програми "Краще майбутнє", "Стійкість, реконструкція та відродження України" через Міжнародну фінансову корпорацію (IFC) ЄС виділив EUR350 млн гарантій і EUR17,5 млн технічної допомоги. Мета цих програм - прискорення та розширення інвестицій у відновлювану енергетику, включно з будівництвом нових проєктів вітрової енергетики, систем накопичення енергії акумуляторів, транспорт, цифровий і реальний сектор, виробництво сталі, будівельні матеріали та переробку.

На програму відновлення фінансової інклюзії через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) ЄС виділяє на EUR140 млн гарантії, EUR30 млн інвестиційних грантів і EUR7 млн технічної допомоги. Вона передбачає розширення доступу до фінансування для МСП та інвестування в їхні виробничі потужності.

Ще одна реалізована через ЄБРР програма - Hi-Bar - спрямована на розширення доступності фінансування для максимального скорочення викидів парникових газів в енергосекторі. Для її реалізації ЄС надає EUR150 млн гарантій і EUR7,5 млн техдопомоги.

ЄБРР також є партнером ЄС за програмою посилення муніципальної, інфраструктурної та промислової стійкості та виділяє EUR150 млн гарантії, EUR25 млн інвестиційних грантів, а також EUR7,5 млн технічної допомоги.

Ще одна програма - підтримки українських ММСБ – націлена на розширення доступу до фінансування постраждалих від війни компаній для відновлення їхньої діяльності на деокупованих і прифронтових територіях. Її буде реалізовано через польський державний Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), на неї ЄС надав гарантії на EUR20 млн.

Партнером ЄС виступив також німецький державний банк розвитку KfW. ЄС надає інвестгранти на EUR17,75 млн і техдопомогу на EUR2 млн для інвестицій в інфраструктуру водопостачання та каналізації Чернівців, інвестгранти в розмірі EUR100 млн для залучення коштів через KfW у рамках Програми реконструкції та відновлення інфраструктури передачі електроенергії.

Крім того, KfW отримає гарантії покриття перших збитків у розмірі EUR45 млн, EUR7 млн інвестгрантів і техдопомогу EUR7 млн для сприяння зеленому кредитуванню через фонд Green for Growth, а також інвестгранти EUR9 млн і EUR1 млн техдопомоги для кредитування мікро- і малих підприємств через фонд EFSE.

Крім того, ЄС виділив технічну допомогу EUR10 млн через ЄІБ на розширення в Україні JASPERS (Спільна допомога для підтримки проєктів у європейських регіонах) на підготовку та реалізацію масштабних інфраструктурних проєктів, надання консультаційних послуг для визначення пріоритетності інвестицій у ключових секторах для відновлення.

ЄС виділяє EUR50 млн, а інші донори EUR60 млн гарантій ЄБРР для Гарантійного механізму відновлення і реконструкції України (URGF), який він просуває, - покриття ризиків страхової галузі з початковим фокусом на забезпечення військового страхування рухомих активів, зокрема внутрішнього вантажного транспорту.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ