21:50 13.06.2024

Зеленський і Байден підписали двосторонню 10-річну угоду у безпековій сфері

2 хв читати
Зеленський і Байден підписали двосторонню 10-річну угоду у безпековій сфері

Президент України Володимир Зеленський і президент США Дзожеф Байден на полях саміту "Великої сімки" (G-7) в Італії підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку, яка передбачає посилення оборонних можливостей Києва.

"Президент Зеленський і я щойно підписали угоду між Україною та США. Наша мета - посилити надійний захист України та її міць, зберегти її на довгу перспективу", - заявив Байден на пресконференції із Зеленським в Італії.

Як він наголосив, тривалий мир для України має бути підкріпленим її здатністю захищати себе зараз і стримувати агресію в майбутньому. "США допоможе забезпечити здатність України робити і те, й інше", - сказав він.

Як повідомляється на сайті Офісу президента України, з підписанням цієї 10-річної угоди Сполучені Штати та Україна працюватимуть разом, щоб розвивати й підтримувати надійну оборону та здатність України до стримування.

Угода, зокрема, викладає бачення майбутніх українських Збройних Сил, які є сильними, стійкими та життєздатними. Сполучені Штати підтримуватимуть увесь спектр поточних оборонних потреб України зараз і в довгостроковій перспективі, допомагатимуть Україні перемогти у війні та посилюватимуть її можливості стримування майбутніх загроз.

"Разом ми розширюватимемо обмін розвідданими, посилюватимемо оперативну взаємосумісність між нашими Збройними Силами відповідно до стандартів НАТО і працюватимемо з нашими союзниками та партнерами над тим, щоб позиціонувати Україну як довгострокового контрибутора європейської безпеки", - ідеться в документі.

Зазначається, що угоду також підписано з метою підтримки економічного відновлення та енергетичної безпеки України, прискорення її євроатлантичної інтеграції шляхом здійснення реформ відповідно до її цілей вступу в ЄС та програми реформ НАТО.

Серед цілей документа відображається досягнення справедливого миру, який би поважав права України згідно з міжнародним правом, спирався на широку глобальну підтримку та ключові принципи Статуту ООН, включно із суверенітетом і територіальною цілісністю, а також передбачав відповідальність Росії за її дії.

У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну з метою визначення відповідних і необхідних заходів для підтримки України та накладення санкцій на Росію підписантами угоди будуть проведені консультації.

Повідомляється, що Сполучені Штати і надалі працюватимуть із широкою коаліцією союзників і партнерів, щоб продовжувати накладати санкції на Російську Федерацію доти, доки триває її агресія проти України.

"Сьогодні Сполучені Штати посилають чіткий сигнал: Сполучені Штати стоять на боці народу України, який захищає свою свободу і демократію. Україна може розраховувати на міцність американсько-українського партнерства", - стверджується в тексті документа, який опубліковано в повному обсязі на сайті Офісу президента України.

 

 

 

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА