19:06 15.06.2024

Зеленський про Саміт миру: Нам вдалося уникнути однієї з найстрашніших речей, а саме поділу світу на протилежні табори

2 хв читати
Зеленський про Саміт миру: Нам вдалося уникнути однієї з найстрашніших речей, а саме поділу світу на протилежні табори
Фото: Сайт Президента України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що проведення першого інавгураційного Саміту миру, який може стати першим кроком до справедливого закінчення війни Росії проти України, дало змогу уникнути поділу світу на протилежні табори, оскільки на ньому присутні представники всіх континентів.

Звертаючись до учасників першого пленарного засідання Саміту миру, Зеленський заявив, що "ми маємо зупинити цю війну - на основі Статуту ООН, на основі поваги до міжнародного права, на основі справедливих інтересів українського народу, на основі ідеї про безперечну цінність людського життя, а не війни".

За його словами, "учасники зосередяться на трьох напрямах - на таких, які кожному у світі без винятків корисні: радіаційна, ядерна та продовольча безпека, звільнення полонених і депортованих, дорослих і дітей, військових і цивільних, чиє життя було зламано війною..."

"У процесі роботи над ними можемо дійти згоди та створити план дій щодо кожного пункту Формули миру. Відповідно на цих трьох панелях кожна країна-учасниця може проявити своє лідерство", - зазначив президент, закликавши учасників до максимальної активності.

Зеленський також заявив, що пишається тим, що на Саміті миру представлені всі частини світу і всі континенти.

"Нам вдалося уникнути однієї з найстрашніших речей, а саме поділу світу на протилежні табори. Тут представники країн Латинської Америки, Африки, Європи, Азії, регіону Тихого океану, Європи, Північної Америки... Сто учасників! І ніхто не має привілею вирішувати за іншого", - наголосив глава держави.

Це, заявив Зеленський, "справжня багатополярність - коли кожен політичний полюс Землі отримує своє представництво і має свій вплив під час вирішення глобально важливої справи".

Він також наголосив, що "кожна нація, яка не представлена зараз на Саміті миру і яка не на словах, а на ділі поділяє такі самі цінності Статуту ООН, зможе долучитися до нашої роботи на наступних етапах".

"Формула миру спонукає всі сили світу думати про закінчення війни та пропонувати - ЯК її закінчити, а отже, сама ідея війни - ВЖЕ програла. Путін має переключитися з мови ультиматумів на мову світової більшості, яка прагне чесного миру", - резюмував президент України.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Встановлено 186 місць тримання росіянами українських військовополонених і 29 місць для цивільних - Координаційний штаб

Агентство "Інтерфакс-Україна" тимчасово відкриває публікацію стрічок новин на сайті у зв'язку з аварією у провайдера

Канада виділила CAD15 млн для добудови другої черги музею Голодомору

У Польщі автобус із 47 громадянами України з'їхав у кювет, відомо про вісьмох постраждалих - МЗС

До України повернуто 10 українських дітей з окупованих районів Донецької, Херсонської та Запорізької областей - омбудсмен

14-й пакет санкцій для РФ буде офіційно ухвалено в понеділок на засіданні Ради ЄС

Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ - Гетманцев

Найближчими днями в Україні буде тепло, переважно без опадів, але місцями короткочасні дощі з грозами

У Києві жінка осквернила могили захисників України, розпочато розслідування

У ДТП у Польщі за участю автобуса з громадянами України постраждали 14 людей - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА