20:38 15.06.2024

Дуда: Україна має повне право захищати свій суверенітет у будь-який спосіб, який співвідноситься з міжнародним правом

2 хв читати
Дуда: Україна має повне право захищати свій суверенітет у будь-який спосіб, який співвідноситься з міжнародним правом

Президент Польщі Анджей Дуда заявляє, що Україна має повне право захищати свій суверенітет і незалежність у будь-який спосіб, який співвідноситься з міжнародним правом.

"Тільки Росія винна у війні, але це не означає, що Росія діє самостійно. Я маю на увазі ганебну роль маріонетки Путіна Олександра Лукашенка, який відіграв роль у цій війні, в той час, коли пригнічував свій народ. Він не лише дозволив російській армії напасти на Україну з території Білорусі, а й ініціював низку гібридних атак проти східних кордонів Польщі та Балтійських країн", - сказав він на першому пленарному засіданні в межах глобального Саміту миру в Швейцарії.

Він наголосив, що Україна має повне право захищати свій суверенітет і незалежність "будь-яким способом, який співвідноситься з міжнародним правом".

Дуда заявив, що майбутня мирна угода має забезпечити суверенітет України і практичні можливості захищати свою незалежність, а також її право на самостійну внутрішню і зовнішню політику, без впливу РФ.

Президент Польщі зазначив, що розв'язана Росією війна не тільки жорстока і сповнена злочинів, "вона імперська і колоніальна за своєю суттю: Кремль має намір поневолити український народ, його дітей, використовувати ресурси України, знищити її культуру і позбавити Україну права на вільний вибір шляху розвитку і заходів безпеки".

За словами Дуди, у тій частині світу, яку він представляє, Росію часто називають в'язницею народів, тому що в ній мешкає майже 200 етнічних груп, більшість із яких стали жителями Росії внаслідок методів, які використовуються сьогодні в Україні.

"Росія залишається найбільшою колоніальною імперією у світі, в якій, на відміну від європейських держав, ніколи не відбувався процес деколонізації, і яка не змогла впоратися з демонами свого минулого як член міжнародної спільноти. Ми повинні нарешті сказати, що в сучасному світі більше немає місця для колоніалізму", - наголосив президент Польщі.

На його думку, шлях до досягнення міцного миру буде довгим і сповненим труднощів. "Я ціную рішення організаторів цього заходу зосередитися на менш спірних питаннях. Я сподіваюся, що прогрес, досягнутий у цих сферах, дасть нам змогу чинити подальший тиск на Кремль, щоб він припинив агресію і вивів свої війська з України в її міжнародно визнаних кордонах", - заявив Дуда, закликавши до такого мирного договору, який би слугував універсальною основою для мирних угод в інших конфліктах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Встановлено 186 місць тримання росіянами українських військовополонених і 29 місць для цивільних - Координаційний штаб

Агентство "Інтерфакс-Україна" тимчасово відкриває публікацію стрічок новин на сайті у зв'язку з аварією у провайдера

Канада виділила CAD15 млн для добудови другої черги музею Голодомору

До України повернуто 10 українських дітей з окупованих районів Донецької, Херсонської та Запорізької областей - омбудсмен

14-й пакет санкцій для РФ буде офіційно ухвалено в понеділок на засіданні Ради ЄС

Рада ухвалила закон про перезавантаження БЕБ - Гетманцев

Найближчими днями в Україні буде тепло, переважно без опадів, але місцями короткочасні дощі з грозами

У Києві жінка осквернила могили захисників України, розпочато розслідування

Обмеження енергоспоживання діятимуть по всій Україні до кінця доби - "Укренерго"

СБУ за допомогою дронів завдала ударів по нафтобазах у Тамбовській області та республіці Адигея РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА