01:18 27.06.2024

Президент Болівії заявив про спробу військового перевороту

2 хв читати
Президент Болівії заявив про спробу військового перевороту

Влада Болівії зіткнулася зі спробою військового перевороту, заявив президент країни Луїс Арсе (Luis Arce), повідомляє в середу агентство Reuters.

Як ідеться в повідомленні, болівійські збройні сили зайняли центральну площу Ла-Паса в середу, а броньований автомобіль протаранив вхід до президентського палацу. Президент Луїс Арсе заявив про "переворот" проти уряду і закликав до міжнародної підтримки.

Арсе засудив мобілізацію армійських підрозділів на чолі з генералом Хуаном Хосе Cунігою (Juan Jose Zuniga), якого нещодавно було позбавлено свого військового командування, і зажадав демобілізації військ.

"Сьогодні країна зіткнулася зі спробою державного перевороту. Сьогодні країна знову зіткнулася з інтересами, щоб демократію в Болівії було перервано", - сказав він у своїх коментарях із президентського палацу, зовні якого стояли озброєні солдати.

Генерал Cуніга виступив перед журналістами на площі і розповів про зростаючий гнів у країні, яка переживає економічний спад, виснаження резервів центрального банку і тиск на валюту болівіано у зв'язку з припиненням експорту газу.

"Три головнокомандувачі збройних сил прийшли висловити наше обурення. Буде новий кабінет міністрів, звичайно, все зміниться, але наша країна не може більше так жити", - сказав Cуніга в інтерв'ю місцевому телеканалу.

"Досить руйнувати, досить збіднювати нашу країну, досить принижувати нашу армію", - сказав він у повному обмундируванні в оточенні солдатів, наполягаючи на тому, що вжиті дії підтримуються громадськістю.

Також у повідомленні йдеться про те, що напруженість у Болівії наростає напередодні загальних виборів 2025 року, на яких лівий експрезидент Ево Моралес (Evo Morales) планує балотуватися проти колишнього союзника Арсе, що призведе до серйозного розколу в правлячій соціалістичній партії та ширшої політичної невизначеності. Багато хто не хоче повернення Моралеса, який правив країною з 2006 до 2019 року, коли його усунули від влади на тлі масових протестів і замінили тимчасовим консервативним урядом. Потім Арсе виграв вибори 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за день 14 разів обстріляли 7 громад Сумської області

На фронті за добу відбулося 117 бойових зіткнень, найбільш загострена ситуація на Покровському напрямку

Кількість постраждалих у Вільнянську зросла до 31 особи, пошуково-рятувальні роботи завершено

Ворог здійснив 2 ракетні та 40 авіаударів по Україні

Сили оборони вдарили по пункту управління та 3 районам зосередження сил ворога

Внаслідок атаки ворожого БпЛА в Одрадокам'янці померла людина

Кількість постраждалих у Вільнянську зросла до 23 людей - ДСНС

Кількість постраждалих у Вільнянську в результаті обстрілу зросла до 20 осіб

На вовчанському напрямку спостерігаються численні випадки відмов російських штурмовиків від виконання завдань - ОСУВ "Хортиця"

Глави МЗС України та Вірменії провели переговори на полях Дубровницького форуму в Хорватії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА