12:33 17.09.2020

Успішна участь України в European Green Deal потребує якісної дорожньої карти та джерел фінансування - Буславець

3 хв читати
Успішна участь України в European Green Deal потребує якісної дорожньої карти та джерел фінансування - Буславець

Для успішної участі України в European Green Deal необхідно спільно з Європейським Союзом розробити дорожню карту й визначити джерела фінансування планованих заходів, стверджує т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.

"Для успішного залучення України до зазначеної європейської ініціативи необхідно спільно з ЄС розробити дорожню карту з урахуванням пріоритетів економічного розвитку та стану економіки України. Також реалізація цих заходів потребує додаткових інвестицій, обсяги та джерела яких іще не визначено", - зазначила Буславець під час 11-го Енергетичного дня, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством у четвер.

При цьому вона зазначила, що "Зелена угода" - це стимул для України стати сильнішою, і вона має бути обов'язково врахована.

За її словами, під час реалізації цього курсу важливо організувати безпеку та конкурентоспроможність роботи енергосистеми шляхом проведення якісної реформи.

"У цьому контексті необхідно визначити прагнення України системно здійснювати заходи з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики", - пояснила позицію Буславець.

Вона звернула увагу, що в цьому плані важливим є розроблений закон про енергоефективність, а також заходи щодо підтримки відновлюваної енергетики, зокрема щодо збільшення розрахунків за "зелену" електроенергію і підготовки до зелених аукціонів.

Крім того, Буславець повідомила про розробку Національного плану дій з енергоефективності до 2030 року.

"Там справді є дуже амбітні цілі для України й певні індикатори виконання в 2021, 2025 і 2030 року, що дасть можливість мати коротко-, середньо- і довгострокову траєкторію дій", - зазначила глава Міненерго.

За її словами, необхідно також приділити окрему увагу механізму прикордонного вуглецевого врегулювання, який вплине на експортні можливості України, зокрема і в енергогалузі.

"Необхідно оцінити потенційний ефект упровадження цього механізму на кордоні з Україною з урахуванням внутрішньої економічної ситуації та виконання міжнародних зобов'язань у рамках СОТ, Європейського енерготовариства та Угоди про асоціацію з ЄС", - вважає Буславець.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів спільно з представниками бізнесу, громадськості та експертів у середині серпня напрацював попередні пропозиції для створення спільної з ЄС дорожньої карти щодо участі України в Європейській зеленій угоді (European Green Deel), які планує закріпити на саміті Україна-ЄС у жовтні.

Раніше Міністерство енергетики спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження, Українсько-данським енергетичним центром розробили законопроект, що передбачає створення фонду енергоефективної модернізації, який зможе акумулювати надходження від податку на викиди СО2 і надавати підприємствам компенсації частини кредитів на закупівлю енергоефективного обладнання.

У Міненерго уточнили, що йдеться про цільове використання надходжень від податку на СО2 розміром близько 0,9 млрд грн на рік, які наразі спрямовуються до загального фонду держбюджету. При цьому в міністерстві наголосили, що питання енергоефективності та енергомодернізації стає дедалі актуальнішим у зв'язку з планами впровадження в ЄС фіскального механізму регулювання імпорту вуглецевмісних товарів у рамках реалізації European Green Deal.

З 2018 року податок на викиди 1 тонни CO2 зріс із 41 коп. до 10 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА