19:10 13.11.2020

Український бізнес вбачає і виклики, і можливості від Green Deal - глава комітету ЄБА

2 хв читати
Український бізнес вбачає і виклики, і можливості від Green Deal - глава комітету ЄБА

Український бізнес вбачає і виклики, і можливості в упровадженні European Green Deal, вважає координатор комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Ольга Бойко.

"Позиція українського бізнесу: однозначно ми підтримуємо впровадження європейського зеленого курсу й залучення України до нього. І оцінюємо його двояко: бачимо в ньому і виклики, і можливості", - сказала вона на дискусії "Green Deal: вплив на Україну та її бізнес", організованій агентством "Інтерфакс-Україна" та його спецпроектом "Енергореформа" в четвер.

Говорячи про виклики, Бойко зазначила, що недостатньо лише декларувати певні принципи або зобов'язання, важливо подумати також про їх імплементацію. "Зазвичай від імені держави щось декларує і бере на себе зобов'язання уряд, а виконувати все доводиться бізнесу", - пояснила вона.

При цьому координатор комітету наголосила, що якщо українська промисловість не братиме участі, зокрема, в екомодернізації, то вона справді ризикує потрапити під негативний вплив планованого податкового регулювання, пов'язаного з упровадженням податку на вуглець при експорті товарів з України до ЄС.

"Ми приблизно підрахували, що це може коштувати українському бізнесу понад EUR550 млн. Це дуже велика цифра. Чому? Тому що 94% цієї суми доведеться платити саме металургійному й енергетичному секторам, оскільки вони через свою енергоємність будуть найвразливішими в разі цих змін", - роз'яснила Бойко.

За її словами, металургійна промисловість найменше готова до впровадження "зеленого" курсу, значно поступаючись за рівнем модернізації європейським компаніям, які вже дуже давно займаються цим питанням, зокрема й за підтримки уряду.

"Наші компанії змушені залучати власні кошти на модернізацію, тому дуже важливі джерела фінансування "зеленого" переходу. Європа виділяє на це EUR1 трлн, і тут виникає питання, що запропонує наш уряд для підтримки українського бізнесу", - сказала Бойко.

При цьому вона зазначила, що органи української влади розуміють нагальність і важливість діалогу між Україною і ЄС і дослухаються до позиції бізнесу.

Вона висловила сподівання, що завдяки цьому Україна може розглядатися як країна, яка "отримає певні індивідуальні умови або так званий диференційований підхід до впровадження заходів у рамках Європейського зеленого курсу".

Як повідомлялося, на дискусії "Green Deal: вплив на Україну та її бізнес" міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт зазначив, що шляхи вирішення проблеми викидів вуглекислого газу в атмосферу Євросоюз уже обговорює разом з Україною, наголосивши, що "Україна - це найперший партнер ЄС, що не є його членом, де триває такий діалог і де це обговорюється".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА